Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (35 Votes)

deca manastir 750x422За втора поредна година по покана на Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, сираци от видинското Ново село почиват в ставропигиалния манастир. Децата и младежите са от Център за настаняване от семеен тип и са на възраст от 11 до 16 години.

Освен летуването в манастира, общуването с игумена, за гостите от Ново село е организирана и програма, която ги запознава с културния и обществения живот в Троян и региона. Целта е да се подпомогне социалната адаптацията на младите хора. За тази цел епископ Сионий е ангажирал местни фирми, организации и отделни граждани.

В рамките на подготвената програма младежите посетиха полицията в Троян, където бяха посрещнати лично от началника на РУ - Троян гл. инспектор Радостина Петкова. Там обсъждаха рисковете от употребата на забранени вещества, както и превенцията на престъпността. Децата се интересуваха каква е работата на полицаите и какво има в сградата на полицията. Униформените разведоха младежите и им показха ареста, оръжията, с които разполагат в управлението, залата на диспечера, в която се приемат сигналите от телефон 112. Троянските полицаи дариха за децата средства и подаръци, а момчето, което имаше рожден ден, получи нови маратонки.

По-късно младежите гостуваха в хотелския комплекс в Троян „Шато Монтан“, където собствениците, сем. Терзиеви, им организираха парти до басейна с торта за рожденика.

На инициативата на епископ Сионий откликнаха много фирми и граждани от Троян, които решиха да помогнат на децата по различни начини, съобщава местната медия troyanpress.com. Троянска фирма подари на всички деца дрехи, чорапи, бельо и много други подаръци, както и по 20 лв. за джобни.

Всички, ангажирани с грижата за младежите от Ново село, гостуващи в Троян, са единодушни, че за децата са важни не само подарците, но и грижата и вниманието, с които ги даряват всички в манастира и в град Троян.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uppac 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий