Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Ангелина Стоянова от трънското село Ерул се е заела с възстановяването на малък манастир в родния си край. На осемдесет и четири години жената продължава да работи, а спечеленото събира за св. обител. „Който влезе, секой да се радва, да се моли за здраве, за щастие, за всичко!“ – казва Ангелина.

Осемдесет и четири годишната Ангелина си представя да има отново оживление в манастира „Света Троица“. Затова жената събира средства от познати и непознати хора. Чисти в домовете на няколко семейства, а с парите купува необходимото за храма.

Иконите и останалите предмети чакат храма да бъде възстановен отвътре, със събраната малка сума е започнат и ремонт на фасадата. „Сега, слава Богу, ми се възвръщат силите и щом пукне пролет аз съм горе, отивам и почвам да действам“, разказва баба Ангелина.

След като е отгледала три дъщери, петима внуци и шестима правнуци тя твърди, че сила да възроди манастира и мястото около него продължава да ѝ дава Господ.

„Освен в Бога, в хората вярваш ли?“.

„Всичко вервам, но хора има, в които не вервам. Трябва да се воюва, да се работи, а не само на книга да се прави. Докато не направим манастира, нема да се примирим! А после, ако ще утре да умрем, нема да съжалявам!“.

Храмът е построен през 1804 г.

Манастирът, за който баба Ангелина така милее, се намира във вековна букова гора. Той е бил духовно средище на християните от околните села. От десетилетия обаче стои запустял, а времето безпощадно продължава да го руши.

* Източник: bTV „Добрата новина“, www.btv.bg/news/?magic=good


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ax3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит