Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)

Image 2600576_407Бедният безработен ром Здравко Атанасов (48 г.) слиса полицията като намери чужд портфейл насред улицата в град Каспичан, пълен с 87 лв. и документи, и го занесе право при униформените, без дори да го отвори.

Невероятната, но истинска случка за пример, се разиграла в сряда, когато доблестният мъж от село Златна нива ходил да се разписва в Бюрото по труда и търсел начин да изтегли кредит от банка.

„Аз чужди неща не пипам. Знам какво е да си беден. Веднъж в Холандия намерих 20 евро, не успях да намеря човека, който ги е загубил. Цял месец не ми вървя, не можах да си намеря работа”, обяснява житейската си логика Здравко.

В щастливата сряда той бил заедно със съпругата си Мергюл и нея накарал да слезе от колата да прибере портфейла. „Изобщо не сме се чудили какво да го правим”, отсича и жената. Доставили го непокътнат в полицейския участък.

„Намерих чуждо портмоне”, обявил мъжът. „Трябва да го отвориш ти”, обявили му униформените и чак тогава Здравко се осмелил да види какво има вътре.

„Бяха точно 87 лева и 40 стотинки, плюс някакви карти и снимки. Полицаите откриха жената собственик от град Плиска за половин час. Всички много се чудиха, че още има хора като мен”, диви се селянинът. Благодарна, тя решила да му даде 10 лева да се почерпи. Здравко гордо отказал.

Сега обяснява, че не е искал да я обиди, но просто видял, че това е бедна жена като него. „Защо да взема пари от нея, тя после ще закъса и няма да може да изкара празниците”, разсъждава мъжът.

Признава, че в същия ден на него най-много му трябвали пари. Бил тръгнал да тегли кредит от банка, за да си купи резачка за дърва, печка камина, нови обувки за двамата си сина ученици и специален дюшек за баща му, който е на легло с инсулт.

„Децата ми два дни не бяха ходили на училище, защото обувките им се разлепиха и пропускат”, обяснява бащата и показва „зяпналите” маратонки.

След като отказал подаръка от благодарната жена обаче, му се наложило да вземе 5 лева на заем от полицай, защото банката му искала такса за кредита. „Просто бях забравил за тази такса и се оказа, че няма откъде да взема парите. Полицаят Диян ми даде и днес вече съм му ги върнал”, обяснява Здравко. Кредитът от 1200 лв. вече е отпуснат, ще го изплащат по 33 лв. на месец.

Честната ромска фамилия преживява от пенсията на болния му баща, която е 265 лв. Купуват най-много брашно за питки. При Здравко живеят двамата му сина Радостин (11 г.), Росен (15 г.), дъщеря му със зетя и внуците, а другата му дъщеря е женена навън. Общо към десетина души побира още неизмазаната къща, която е с идеално прекопан двор.

„Ако пишете нещо, кажете, че искаме работа в България”, настоява съпругата на честния ром Мергюл. Близо 3 години Здравко работил като строител в Холандия и Германия. От 10 месеца обаче е у нас, защото навън няма работа, върнал се и заради болния си баща и са в безизходица.

„Аз вярвам, че ще се оправим. Христос ще ни помогне, на него се молим”, обяснява ромът и вади синя книга с Новия завет. Пояснява, че посещава евангелска църква и дори е решил да скъса с единствения си светски порок – цигарите, защото го мъчи болест на белите дробове.

„Има и честни роми като нас, не сме само ние. Искам всички хора да са такива, и живот и здраве да има”, казва Здравко.

Никой в Златна нива не е изненадан, че ромът е върнал портфейла. „Здравко е беден, но много съвестен”, коментира кметицата Хриска Христова.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kadc 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник