Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

egersisХиляди икони, фрески и мозайки са посветени на възкресението на Лазар. През вековете православните иконографи са предали тази забележителна сцена с много детайли и персонажи. Със средствата на православната иконография е предадена широката гама от настроения на участниците в едно от най-емоционалните евангелски събития. В Евангелието пише, че „Иисус се просълзи“, отивайки при гроба на починалия си приятел Лазар. Сестрите на Лазар – Марта и Мария – са изобразени в нозете на Христос, а израженията им показват едновременно скръб и преклонение пред явното чудо; юдеите закриват лицата си, някой запушва носа си заради тежкия мирис на четиридневното мъртво тяло. В същото време те са изобразени с гръб към мъртвия Лазар и с лице към Христос, като централна фигура в сцената. Той държи в ръката си свитък с благовестието за Възкресението. Учениците стоят зад Него, лицата им са развълнувани. Двама работници свалят надгробния камък... В ранните изображения на сцената обаче детайлите са малко: централните фигури са две: Христос и Лазар, Творецът и Неговото творение. Господ, Който отива към Своята Голгота, и човекът, който се връща към живота. Най-ранните изображения на евангелското събитие са от 4-6 в. и произхождат от релефи на християнските саркофази или стенописите в катакомбите.

В по-късните векове композицията се усложнява, а лаконичното предаване на чудото се запазва в миниатюрите. Праведният Лазар се изобразява и самостоятелно на икони – вече като епископ на кипърския град Китион, днешна Ларнака, където той служи тридесет години след възкресението си. Там се съхраняват и неговите св. мощи. Представяме ви най-ранните изображения на възкресението на Лазар.

Фреска от катакомбата на Петър и Марцелин, втората половина на 3 в. – началото на 4 в.:Lazar1

Фреска от катакомбите на Джиордани, 4 в., Рим:

Lazar2

Възкресението на Лазар, катакомбите в Рим:

Lazar3

Христос – Добрият пастир и две сцени с чудеса: Бликването на вода в тъмницата на св. ап. Петър и Възкресяването на Лазар; Преден панел на мраморен саркофаг 325-350 г. Ватикан, музей „Пио-Кристиано“:

lazar4

Реликварий от Брешия – изцеляването на слепия и възкресяването на Лазар, ок. 360 г., слонова кост:

Lazar5

Възкресяването на Лазар, заден панел на мраморен саркофаг от Равена; базилика „Сан-Витале“:

Lazar6

Възкресението на Лазар, дъното на ритуален съд, стъкло и злато, Италия, 4 в.:

Lazar7

Възкресението на Лазар, мозайка от базиликата „Сан-Аполинаре-Нуово“, Равена, 6 в.: Lazar8

Възкресението на Лазар, резба върху кост, Византия 12 в.:

Lazar11

Кръщение Господне и Възкресението на Лазар – сцени от златен обручален пръстен, Константинопол, 7 в. Колекция „Dumbarton Oaks“:

Lazar10

Възкресението на Лазар – миниатюра върху византийско евангелие, 13 в:

Lazar12

По материали от сайта Нескучный сад


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99k94 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст