Мобилно меню

4.9649122807018 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (114 Votes)

Гложенски манастирТой е нарисувал портрети на патриарх Неофит, дядо Назарий и картини на десетки български манастири

Художникът Димитър Димов живее и твори в Благоевград. Той е изключително талантлив майстор на живописта и портрета. Сред братството - в това число и сред десетките поклонници, духовни чеда на стареца Назарий - на Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил” е известен просто като Митко Художника. Преди 39 години, като студент в Художествената академия, се запознава се със стареца Назарий. При завършване на академията дипломната му работа не е избрана случайно – това е портрет на дядо Назарий, рисуван на живо. Интересното е, че за осъществяването на този проект старецът се съгласява да му позира около седмица! Така се ражда известната сред братството творба „Старецът със свещника”, за която преподавателите заслужено дават отлична оценка.

С благословение на дядо Назарий (т. е. архимандрит Назарий, игумен на Кокалянския манастир) младият художник се научава да рисува икони, реставрира и стенописи в манастира, по-късно започва да пее и на певницата. От срещите си със стареца той черпи сили и творческо вдъхновение, което води до създаването на редица творби с манастирска тематика. Сред тях са известните портрети на дядо Назарий, рисувани основно след смъртта му. Те се отличават с пълнотата на образа и са нещо като запазена марка (know how) за художника – резултат от дългогодишното  общуване  и черпене на духовна мъдрост от наставника си.

Кокалянски манастирСледват още картини на Кокалянския манастир и икони. В творческия път на художника Димитър Димов се откроява и поредица от платна на български манастири – Рилски, Бачковски, Дряновски, Преображенски, Батошевски и Гложенски, които сега се намират по картинни галерии и частни колекции.

Характерно за стила на манастирския живописец  е, че изпипва с голямо търпение и до съвършенство дребните детайли в композицията на портретите и картините, които предават на платната близко до реалността зрително възприятие. Така например в композицията на една от картините на Кокалянския манастира се вижда рядкото съчетаване на манастирския изгледа с портрета – старецът Назарий е изобразен седнал на стол в двора пред храма, където беше едно от любимите му места при посрещане на духовно близки хора. Когато външен човек наблюдава отдалече платното, се вижда миниатюрен силует на монах. Но при внимателно вглеждане отблизо се разпознава с абсолютно точност старецът в познатата поза при водене на разговори с поклонниците. Картината е завършена само седмицата преди смъртта на дядото, като той е дал съгласието си да го нарисуват с думите: „Е, щом искате да ме има, рисувай, ама гледай да не бия много на очи!”.

Нека се помни: За чедата на дядо Назарий, каквото и да вършат, ставаше след благословение, което никога не е обезценявало или размивало впоследствие стойността си!

Една от последните работи на художника Димитър Димов е портретът на патриарх Неофит, поръчан от Варненска и Великопреславска митрополия.

Но нека да оставим творбите да говорят за твореца. 

На снимките:

Горе вляво: Гложенски манастир „Св. вмчк Георги Победоносец” (от поредицата Български манастири)

Горе вдясно: Кокалянски манастир „Св. архангел Михаил”, 2011 г.

3. Портрети на стареца Назарий:

Два портрета на стареца, рисувани през 2011 и 2015 г.

Портрет 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Портрет 2

„Дядото със свещника”. Дипломна работа от 1978 г., пази се в Кокалянския манастир

Стареца със свещника дипломна работааля

Портрет на патриарх Неофит, 2015 г., намира се във Варненска и Великопреславска митрополия

Портрет патриарха


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6rf6 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики