Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (15 Votes)
Храм Свети пророк Илия, БукурещРумънската патриаршия няма да води преговори с нашата църква за храма „Св. Илия” в Букурещ, която се ползва от българската общност там. Това става ясно от писмо на Румънския патриарх Даниил до Негово Светейшество Българския патриарх Максим (факсимилето е по-долу).

Патриарх Даниил обяснява действията си по отнемането на храма с това, че църквата принадлежи на Румънската  патриаршия и през 1954 г. е предоставена на БПЦ докато бъде построен български храм. Освен това "Св. Илия" има нужда от ремонт и обновяване, които Румънската църква ще извърши.

В писмото на Българския патриарх от 14 април т. г. се предлагаше въпросът да бъде решен с преговори, но румънската страна не прие предложението. Тонът на писмото от патриарх Даниил  показва, че той няма намерение да преговаря, а уведомява за решенията си.

Сега за предстоятел на „Св. Илия” е назначен румънският свещеник Габриел Григореску, който ще извършва богослужението на румънски език. Българският духовник о. Петър Тотев ще може да служи на църковнославянски и български. Двама йереи ще водят отделни регистри и счетоводство.

Румънският патриарх изразява надежда, че българската общност в Букурещ ще си построи собствен храм върху терен, даден от Румънската държава. В тази връзка след празничните за България дни и. д. директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов заминава за Румъния, за да търси решение на този въпрос.

Енориаши на българския храм в Букурещ споделят, че  засега новият предстоятел не забранява богослужението на български език, но те се опасяват, че това няма да е задълго, тъй като румънските богомолци като по-многобройни ще дадат друг облик на енорията и няма да приемат богослужение на неразбираем за тях език. В същото време построяването на нов храм за българите в Букурещ може да отнеме десетилетие...

Напомняме, че св. Синод сформира комисия за преговори по проблема с българския храм в Букурещ (вижте тук).  Сега не е ясно с кого ще преговаря тази комисия. До този момент архиереите от Св. Синод на БПЦ не са изразили становище по писмото на Румънски патриарх.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33xdx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]