Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Амиен13-тият конгрес на Православието в Западна Европа ще се проведе в Амиен от 30 април до 3 май т. г. Събитието, организирано по идея на Православното братство на западноевропейските страни, е под патронажа на Събора на православните епископи във Франция и неговия председател митр. Емануил (Константинополска патриаршия).

Лекциите и дискусиите на конгреса са обединени около темата „Творението в нашите ръце“ и ще бъдат посветени на мястото на човека на планетата и отговорността му към нея. Участват преподаватели от Богословския  институт „Св. Сергий Радонежки“ в Париж, Института за православни науки в Кембридж и Православния богословски институт „Св. Владимир“ в Ню Йорк. Лекторите ще се спрат на богословски теми, свързани с тайната на Сътворението и човешката личност като Божие подобие, но и на актуалната проблематика за екологията и ролята на Църквата в грижата за нея. Кръглите маси, в които участниците са приканени да се включат, също обещават интересни дискусии: „Икономиката – управление на нашия дом-земя“, „Градът – християнско място по призвание, тълпа от лица. Как да превърнем градската пустиня в място на общение?“. Ще се състои и дебат на тема „Пътищата на Православието в Западна Европа“.   
Програмата предлага и множество ателиета, посветени на  литургичните традиции, манастирите, вероучението, иконата, църковната музика.

Целта на този форум е да събира за срещи, размисли и обща молитва православните християни в Западна Европа.

Френският град Амиен, който е домакин на тазгодишния конгрес, е известен с най-голямата катедрала във Франция, Нотр Дам, в която се съхранява главата на св. Йоан Кръстител.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33xda 

Разпространяване на статията: