Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Detroit_1.jpgНа "Второ Възкресение", дневната служба в неделя Пасха, новият свещеник в българската православна църковна община в Детройт отец Славчо Панев вече трета година проявява специални отечески грижи за най-малките енориаши - децата, които идват на този ден заедно с родителите си да се поздравят всички с тържествено-победното "Христос воскресе!" - Christ Is Risen! Следвайки препоръката на Спасителя: "Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене... На такива е царството небесно!", отец Славчо приканва по време на тази пасхална вечерня децата да дойдат при олтара на прекрасния храм "Св. Климент Охридски" в градчето Диърборн, предградие на Детройт, "най-хубавия български храм зад граница", както основателно се гордеят нашите сънародници там. Този благолепен дом Божий става още по-прекрасен с присъствието на десетки деца "при нозете" на Възкръсналия Спасител в деня на Неговото славно Възкресение. На този ден децата са в центъра на вниманието на свещеника, както и на неговия предшественик, ставрофорен иконом Панайот Памуков, отишъл през 60-те години на служение там от гр. Бургас.

Detroit_2.jpgХрамът "Св. Климент Охридски" е осветен на 4 юли 1976 г. в деня на 5-годишнината от избора и интронизацията на Н. Св. Българския патриарх Максим, който посещава храма две години по-късно. Стенописите и иконите са на гръцки зограф, работещ в САЩ. В архитектурното решение на храма, иконостаса, амвона, архиерейския трон и седалките за народа могат да се видят умели съчетания на традиционното и модерното изкуство. В такава среда, издържана в духа на православнохристиянската естетика, на вярващите е още по-приятно да общуват с усърдния духовен пастир и помежду си, да търсят общение с Бога и Неговата подкрепа за духовното си усъвършенстване и спасение.

Слово на отец Славчо Панев на Второ Възкресение в храма "Св. Климент Охридски": 

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!
Днес е денят на Възкресението. Нека се възрадваме, хора. Днес е Пасха, Пасха Господня. От смърт към живот и от земята към небето ни води Христос, нашият Бог, както се пее в победната песен.

Преди изгрева Мария и жените мироносци дойдоха и намериха камъка отвален от гроба. И чуха гласа на ангела: Защо търсите между мъртвите, Този, Който е вечната светлина? Вижте дрехите в гроба. Идете и кажете на света: Господ възкръсна! Божият Син разруши смъртта и спаси човечеството. Боговдъхновеният пророк Авакум е между нас на бдението. Той е като блестящ ангел, викащ със силен глас: Днес дойде спасението на света, защото Христос възкръсна в силата Си.

Detroit_3.jpgНека и ние се издигнем с изгрева на слънцето и да принесем на Господа химн вместо миро и ще видим Христос, слънцето на правдата, Който дарява живот на всички ни. Христовото Възкресение е основание за вярата ни като православни християни.

„Ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра”, пише ап. Павел  (1Кор. 15:14). Христос взе нашата човешка природа за да ни освободи от смъртта, „най-последния враг” (1Кор. 15:26). Възкръсналият Христос ни води „от смърт към живот, от земята към небето”, както се пее в Пасхалния канон. Христос кани човешкия род да получи чрез Него прошка на греховете и да стане съучастник в Неговата победа. Възкресението не е събитие, което става само поради и заради Христос. Това е изпълнение на „Божествения план за спасението на човечеството”.
Detroit_4.jpgЗа да познаем Христос като възкръснал Господ и Спасител, ние трябва да го познаем лично, да бъдем в общение с Него, защото Той живее и ни говори чрез Тялото Си, Църквата.

Скъпи приятели, ние, православните християни, имаме призванието да възвестим Възкресението на Иисус Христос от смъртта и да споделим всеобемащата любов на Бога, която позволява на човечеството „да расте във вярата и духовното разбирателство”. Ако ние не успеем да изпълним призванието си, да благовестим на другите, нашето Православие ще престане да бъде православно и нашият живот, и нашата вяра ще бъдат достойни за оплакване.

Христос воскресе! Воистину воскресе!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33xd9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]