Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_2.jpg
Преди броени дни се упокои в Господ един Негов виден служител-мирянин – професор доктор Сава Агуридис. Отиде си от този свят един от най-големите не само гръцки, но и православни библеисти на двадесетия век, почетен професор на Атинския, а преди това и на Солунския университет, обучил хиляди богослови, сред които – стотици клирици на Гръцката и на други поместни църкви.
 
Опелото и погребението бяха извършени вчера, 16 февруари, в храм „Св. пророк Илия” в атинския квартал Панкрати.

Бог да го упокои в селенията на праведниците!

Няколко думи за проф. Агуридис


Той е роден в Атина през 1921 г. Завършил Атинския богословски факултет през 1943 г. Докторира в университета Дюк, Северна Каролина, САЩ, през 1950 г., а след това и в Атинския университет през 1954 г. с тема „Проблемът с добавките към славянския превод на Юдейската война и техните свидетелства за Кръстителя и за Иисус”.

Отначало работи в Християнското младежко дружество в Атина и в Международната социална служба за настаняване на бежанци, а през 1956 г. е избран за доцент в катедрата по Свещено Писание на Новия Завет в Богословския факултет на Атинския университет, а после последователно за извънреден и редовен професор по същия предмет в БФ на Солунския университет. През 1968 г. е избран за редовен професор в БФ на Атинския у-т, където преподава до 1985 г., когато се пенсионира.

Бил е член на Studiorum Novi Testamenti societas (SNTS – световно дружество за новозаветни изследвания), два пъти е бил вице-президент на Обединените библейски дружества (UBS), дългогодишен председател на образователното и благотворително дружество „Хляб на живота”, учредител на Дружеството на православните богослови-библеисти, член на гръцката правителствена комисия по биоетика. През 1996 г. е избран за почетен доктор на университета в Крайова, Румъния.

Проф. Агуридис става известен преди всичко с многото си трудове в областта на въведението и тълкуването на Новия Завет, изследва библейските апокрифи, както и историята на новозаветната епоха („История на новозаветната епоха”, 4 изд., 1985 г.; „История на израилската религия”, 1995 г.). Сред тълкувателните му трудове заслужава да се споменат: „Проповедта на планината” (1980 г.), „Евангелист Йоан. Тълкувателни и богословски студии” (1984 г.), „Първо послание до коринтяни” и „І, ІІ и ІІІ послание на св. Йоан Богослов” (1985 г.), „Евангелие според Матей” (1991 г.), „Откровението на Йоан” (1997 г.) и мн. др. Той е имал почина да се преведат и издадат на гръцки език множество трудове на световно изветни библеисти, като сам е превеждал някои от тях.

Покойният доскорошен доайен на новозаветните гръцки библеисти създаде цяла школа от учени-библеисти в Гърция и в други страни. Повечето от преподавателите по Нов Завет в двата богословски факултета на южната ни съседка са негови преки ученици. Такъв имах щастието да бъда и аз както при следването ми в Атина (1972-1975 г.), така и през следващите десетилетия.

Вечна и блажена да е паметта му!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33aq8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]