Мобилно меню

4.1818181818182 1 1 1 1 1 Rating 4.18 (11 Votes)
1_4.jpgИзминаха 20 години от падането на комунизма в Полша и налице са признаци, че институцията, която поведе борбата срещу режима - Католическата църква, е застрашена в условията на модерното демократично потребителско общество. По времето на комунизма да станеш свещеник означаваше да се изкачиш едно стъпало по-нагоре по социалната стълба. Сега обаче броят на младите мъже, постъпващи в духовните семинарии, намалява и едно проучване показа, че повече от половината действащи свещеници в страната биха искали да се премахне безбрачието, за да имат съпруга и семейство. Според данните от проучването на професор Юзеф Баняк, социолог и специализант по въпросите на религията в богословския факултет към университета "Адам Мицкевич" в Познан, повече от 12% дори признават, че в момента живеят в стабилни връзки с жени.

Според проучването сред 823 полски свещеници, осъществено от професор Баняк, 53,7% са заявили, че биха искали да имат съпруга и семейство, 12% - че имат сериозна връзка с жена, а повече от 30% - че са имали сексуални отношения с жена.

В родната страна на предишния папа Йоан-Павел ІІ повечето църкви са все още пълни в неделя. Но полското общество се променя бързо и според отец Веслав Давидовски, августински монах във Варшава, това личи в поведението на полските свещеници. "Това, което ме тревожи, е броят на свещениците, които водят двойствен живот - работят като католически свещеници, което предполага спазване на безбрачие, а същевременно имат връзка с жена", каза той.

Юзеф Стрежински е ръководил своята варшавска енория 12 години, когато среща една жена и се влюбва. "Като свещеник бях много щастлив и задоволен. Но настъпи момент, когато започнах да се чувствам самотен. Когато срещнах една жена, в която се влюбих, трябваше да избера. Трябваше да реша кой път да следвам", казва той. След като се бори с решението си в продължение на четири години, той казва, че не може повече да води "двойствен живот".

"Реших, че би било безсмислено да продължавам като нещастен свещеник и така, след 16 години, избрах да се откажа от свещеничеството и да създам семейство", добавя той.

Отец Веслав казва, че резултатите от проучването за отношението на свещениците спрямо безбрачието не го изненадват. "Това е отражение на днешното общество", казва той. "Повече от 60 или 70% от хората на Запад или в Полша са извършили прелюбодеяние... Свещениците живеят в света такъв, какъвто е, затова, бидейки взети от този свят, те внасят в свещенството наследството на настоящата култура. Ние не сме водоустойчиви", добавя той.

В доминиканската църква в Стария град на Варшава десетки хора идват на вечерна литургия въпреки зимния студ. След това питам една от богомолките, Ела Макала, дали смята, че на свещениците трябва да им бъде позволено да се женят. "За мене би било странно. Католическите свещеници в Полша никога не са имали семейства", казва тя. "Знам, че нещата стоят различно при протестантските свещеници, но това би било голяма промяна, за която полското общество определено не е готово. Мисля, че на мене ще ми бъде трудно да го приема", добави тя.

Но студентът Славбор не е съгласен. "Аз лично смятам, че трябва да им бъде позволено", казва той. "Те биха служили по-добре на обществото, ако имаха семейства, наистина, защото биха разбирали по-добре нещата, за които проповядват." Шимон Холовня, младото католическо лице на полския телевизионен канал "Религия ТеВе", вярва, че безбрачието е само едно от многото предизвикателства пред полската католическа църква в момента. "Като Църква ние сме изправени пред завой на пътя, а когато шофираш, преди завоя трябва да намалиш скоростта, трябва да помислиш коя скорост ще е най-подходяща за преминаването му", казва той. "Но ние не правим нищо и вероятно можем да се озовем в канавката... Смятам, че след 10, 15, може би след 20 години ние ще се сблъскаме с проблема с празните църкви", добавя той. Статусът и уважението към свещениците са намалели след падането на комунизма. Това създаде у някои свещеници чувство на празнота, която все повече хора вярват, че може да бъде запълнена от семейството.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33aq6 

Разпространяване на статията: