Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

15932Иконата „Троица“ на Андрей Рубльов от храма „Христос Спасител“ ще бъде изпратена за реставрация, съобщи ръководителят на руското Министерство на културата Олга Любимова. Министърът не уточни кога ще стане това. С това тя влезе в противоречие с Московския патриарх Кирил, който опроверга тази информация и каза, че иконата ще стои в централния храм поне една година.

По думите ѝ реставрацията ще бъде извършена от Общоруския художествен научно-реставрационен център „Акад. Игор Грабар“. За тази цел ще бъде съставен научен съвет. Самата реставрация, по думите на министъра, може да отнеме до една година.

Любимова също така заяви, че за иконата ще бъде направена „напълно различен вид капсула“. Руската служба на ВВС писа по-рано, че иконата е поставена в същата витрина, в която беше изложена в Троицко-Сергиевата лавра през 2022 г. След като „Троицата“ се върна от Лаврата в музея, експертите от Третяковската галерия откриха 61 „значителни промени“ в иконата.

По думите на министъра след реставрацията иконата ще бъде изпратена в музея в Троицко-Сергиевата лавра в Сергиев Посад. Самата икона, твърди Любимова, остава в държавната колекция.

На 15 май 2023 г. стана известно, че президентът на РФ Владимир Путин е решил да върне иконата на Андрей Рубльов „Троица“ на РПЦ. Пресслужбата на Московска патриаршия тогава написа, че президентът е взел това решение „в отговор на многобройните молби на православните вярващи“.

На 26 май прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че схемата за пренасяне на иконата от Третяковската галерия в храма „Христос Спасител“ вече е съгласувана. В същото време експертният съвет на галерията настоя, че в сегашното си състояние иконата не бива да бъде изнасяна от музея и се нуждае от реставрация.

На 3 юни патр. Кирил заяви, че иконата ще остане в храма „Христос Спасител“ в продължение на година. Малко преди това от Министерството на културата увериха, че иконата ще бъде изпратена от църквата за реставрация след две седмици.

На 4 юни в катедралния храм „Христос Спасител“ беше отслужена първата утринна служба с „Троицата“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxyyh 

Разпространяване на статията: