Мобилно меню

4.9834710743802 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

339400581 580847567157788 373713325118685213 nСлед божествената св. Литургия в чест на Възнесение Христово, която беше отслужена в БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ в неделя, новият български свещеник о. Васил Василев посети българското училище в Милано, като се присъедини към тържествата по повод края на учебната година.

Благодарение на директора г-жа Гергана Христова и нейния професионален екип училището се утвърждава като истински извор на книжовност и просвета, който възпитава в неподправена обич към българския език и култура и привлича все повече ученици. О. Васил приветства децата и преподавателите с успешното завършване на учебната година и им подари икона от името на  БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“.

350243955 1183618362325583 4486707428686106267 nНа 31 май о. Васил присъства на тържествената вечер по повод осемдесетгодишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Инициаторите на проявата – Генералното консулство на Република България в Милано съвместно с фондация „Гариво“ – събраха именити личности, представители на италианските институции, консулския дипломатически корпус и българската общност. Събитието се проведе в „Градината на праведниците“, изградена по образец на Градината на праведниците в Йерусалим, до паметната плоча в памет на Димитър Пешев, който през 1943 г. спомага за спасяването на почти петдесет хиляди български евреи от гибел в нацистките лагери.

Ангелогласното изпълнение на националния химн на България и националния химн на Италия от оперния певец Божидар Божкилов, член на Оперното студио в Ла Скала, с престижни участия, сред които галаконцерт на майсторския клас на Райна Кабаиванска и концерт на Соня Йончева в Пловдив, даде начало на събитието.

Генералният консул на Република България в Милано Ана Паскалева приветства гостите на възпоменателната проява, като подчерта в речта си значимостта на осемдесетата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. По думите ѝ този безпрецедентен в историята героичен акт ще остане с непреходното значение за нашия народ.

viber изображение 2023 06 01 20 48 49 236Институционални приветствия бяха отправени от страна на Даниеле Наум, съветник в община Милано, от заместник-секретаря в Регионалния съвет на област Ломбардия, отговарящ за международните и европейските отношения в региона, Рафаеле Катанео, който отправи поздрави от името на президента на област Ломбардия, Атилио Фонтана, Роберто Ярак, председател на Мемориала на Холокоста в Милано.

Почетният гост, лекторът доц. д-р Румяна Маринова-Христиди, ръководител на специалност „Хебраистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, представи изключително съдържателно експозе на историческите факти, които доказват недвусмислено достойната позиция на българското общество и решителните действия на Българската православна църква в акцията за спасяването на българските евреи. Това е изключително важен исторически факт, в който „най-големият спасител на евреите в България е българският народ“, заяви в края на речта си доц. д-р Маринова-Христиди.

Възпоменателното събитие завърши с изказване на председателя на фондация „Гариво“ Габриеле Нисим, автор на книгата Човекът, който спря Хитлер, в която разказва историята на Димитър Пешев. Той изтъкна усилията си да направи делото на заместник-председателя на Народното ни събрание достояние в пет парламента – в България, Белгия, Италия, Германия и Израел, където днес има площад, носещ името „Пешев“. По инициатива на Габриеле Нисим Европейският парламент обяви 6 март за ден на праведниците. 

В края на събитието г-жа Паскалева и о. Васил Василев поднесоха венец на паметната плоча на Димитър Пешев в Градината на праведниците на целия свят в Милано.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxf49 

Разпространяване на статията: