Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)

Woman kissing icon„Древната вяра привлича новопокръстени, които не са свързани с историческите ѝ земи“, пише The Wall Street Journal.

Изданието разказва историята на Мишел Хименес, капитан на петролен танкер в Мексиканския залив, която в началото на 2020 г. се присъединява към група за изучаване на Библията, организирана от православен член на екипажа. Въпреки че е кръстена като римокатоличка в ранна детска възраст, тя никога не е била възпитавана в тази или друга вяра. Експериментирала е с вярванията на Ню ейдж и дзен-будистката медитация, но не е намерила духовен пристан. Новата ѝ среща с християнството в крайна сметка я отвежда до православната литургия.

„По време на службата просто почувствах това непреодолимо присъствие на Бога, … че всичко винаги ще бъде наред, независимо от всичко“, спомня си 36-годишната Хименес за първия си опит с православното богослужение. Тя приема кръщение в деня преди Великден през 2022 г., ставайки част от малка, но бързо нарастваща група американци от различен произход, които са приели Православието през последните няколко години.

Православното население на САЩ е доминирано от имигранти от историческите земи на Православната църква и от техните потомци. През последните години обаче, подпомогната от по-широко достъпната информация в интернет, Църквата привлича все повече вниманието на хора, които нямат родови връзки с Православието – тенденция, която изглежда се е ускорила след избухването на пандемията на COVID-19.

Някои православни свещеници в страната съобщават за ръст на паството си с 15 % или повече за една година, дължащо се на новопокръстени, което се различава от общата тенденция на спад в другите деноминации.

Алексей Криндач, национален координатор на преброяването на православните църкви в САЩ, заяви, че през 2020 г. практикуващите източноправославни в САЩ са били 675 000 души, като десетилетие по-рано са били 816 000. Повечето енории са загубили членове след избухването на пандемията. Въпреки това от 2020 г. насам около 13% от православните енории са преживели „рязко нарастване на жизнеността“, измерено не само чрез ръст на членството, но и по други показатели, включително посещаемост на църквата, финансови дарения, записване за религиозно образование и участие в енорийски дейности извън богослужението. Сред характеристиките на тези енории, каза той, се откроява по-висок от средния дял на новопокръстените.

Според някои не е случайно, че пандемията, с всичките си социални и икономически сътресения, е довела до появата на нови хора, привлечени от Православната църква и красотата на нейното богослужение и храмова естетика.

„Всички ние преживяхме свят, в който земята се размести под краката ни“, казва о. Стивън Матеус, свещеник в църквата в Блъф Сити, щата Тенеси. „Много хора… искат нещо, което може да издържи проверката на времето, независимо от това какво се случва в света“.

Много от новопокръстените, които се присъединяват към енориите, които са станали по-жизнени след пандемията, са млади и несемейни мъже, казва А. Криндач.

Например, 26-годишният Кайл Ригс, старши сержант в Националната гвардия на армията на САЩ и бивш баптист, се присъединява към Православната църква през 2021 г. Според него много мъже приветстват предизвикателството на строгия режим на молитва и пост там. Духовниците обикновено съветват новообърнатите към вярата да се приспособяват постепенно към църковната дисциплина в това отношение.

Новоприелите Православието са по-консервативни по социални и морални въпроси, например по отношение на еднополовите бракове и ръкополагането на жени, отколкото родените в тази църковна традиция, показват данните.

О. Джонатан Иванов, свещеник в църквата в Шърли, Ню Йорк, на о-в Лонг Айлънд, казва, че много новопокръстени са напуснали деноминации, които са заели по-либерална позиция по тези въпроси, и са дошли в Православието, като един вид убежище.

Д-р Колет Хойлман, 29-годишна лекарка и млада майка в Кингспорт, щата Тенеси, която преди това е посещавала евангелска църква, става православна малко преди да се омъжи за свой съмишленик през 2020 г. Тя разказва, че един от протестантските ѝ приятели я попитал как може да се присъедини към църква, в която само мъже могат да бъдат свещеници; тя отговорила, че това не е проблем за нея. „Православната църква почита жените. Ние почитаме Божията майка повече от повечето светци“, казва Хойлман.

Притокът на хора без етнически православен произход понякога предизвиква напрежение. Свещ. Варнава Пауъл, бивш петдесятен пастор, който има енория в Къминг, щата Галия, северно от Атланта, казва, че някои гръцко-американски членове на паството му са поискали отстраняването му, защото не е от гръцки произход, но той е успял да ги спечели. Свещеникът разказва, че той организира курсове по гръцки език и провежда ежегоден гръцки фестивал, така че 75% от неговото паство от 450 души, които са новопокръстени, оценяват значението на гръцката култура в историята на православната вяра.

29-годишната Дженифър Макданиъл, графичен дизайнер и бивша баптистка в Ню Йорк, която през 2017 г. става православна, казва, че не се е чувствала на място, когато е посещавала енория, в която богослужението е било предимно на гръцки език. Почувствала се у дома си в енорията на о. Варнава Иванов в Лонг Айлънд, където литургията е на английски език и половината от паството са новопокръстени, въпреки че тя е единственият афроамерикански член.

О. Варнава, който е израснал в православно семейство от македонски произход, казва, че новопокръстените са започнали „да променят ориентацията на църквата от етническа, интровертна и вътрешно ориентирана, към мисионерска, външно ориентирана“ – стъпка, която според него е необходима, ако Православната църква иска да оцелее в САЩ.

Източник: The Wall Street journal


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxhyr 

Разпространяване на статията: