Мобилно меню

4.929009009009 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (2775 Votes)

КураевМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил лиши о. Андрей Кураев от свещен сан. За това съобщи самият о. Андрей, а указът е публикуван на сайта на Московска епархия.

В документа се припомня, че през 2020 г. Московският епархийски съд е постановил низвержение на о. Андрей Кураев от свещения сан, но патр. Кирил е наложил мораториум върху това решение, за да даде на протодякона време да „преосмисли позицията си и да се върне на пътя на Църквата“.

Сега – се казва в постановлението на патриарха – мораториумът е отменен, тъй като протодяконът не е показал „нито с думи, нито с дела признаци на покаяние“ и не е прекратил „деструктивната си дейност“.

Епархийският съд реши да лиши о. Андрей Кураев от сан на 29 декември 2020 г., а на 4 март 2021 г. отказа да преразгледа присъдата. Като причина за това решение епархийският съд посочи „системния и дългогодишен характер на клеветническата дейност“ на протодякона.

1063172 900О. Андрей Кураев е сред най-популярните личности в блогосферата в Русия със стотици хиляди последователи. В Живой журнал, който е руският вариант на Фейсбук, той заема осемнадесета позиция по популярност, което го определя като „лидер на общественото мнение“ в страната. Новината за лишаването му от сан е четвъртата най-четена за деня в тази социална мрежа.

Църковното ръководство търпеше критичните изказвания на о. Андрей Кураев заради авторитета му на църковен мисионер, който е въвел в Църквата хиляди хора чрез своите апологетични книги, включително и мнозина от съвременните епископи на РПЦ.

Причина за наказателните процедури срещу него преди две години станаха негови публикации по темата за т. нар. „гей-лоби“ в РПЦ. О. Андрей даваше гласност на случаи от духовните училища, които остават ненаказани и прикривани от църковната власт. В решението на епархийския съд това беше определено като „разпространяване на непроверени клевети за морални нарушения на епископи“.

След началото на войната о. Андрей Кураев зае ясна антивоенна позиция. Критиките му са насочени преди всичко към оправдаването на войната с религиозни аргументи и проповедта на т. нар. „богословие на войната“. През август 2022 г. той беше осъден по административно дело, възбудено по донос, за критика на „специалната военна операция“, заради което той плати глоба (тук).

Неговото църковно санкциониране беше очаквано и въпрос на време. Самият о. Андрей Кураев коментира указа на патриарха така:

Правото на съслужение със сегашния патриарх Кирил, т. е. с този патриарх, в какъвто той превърна себе си, е съмнителна чест. Не съм смятал, нито смятам за нужно да се стремя към нея.

Патриарх Вартоломей ми каза преди година, че не може да приеме моята апелация, докато няма окончателно произнесена присъда. Сега вече има.

Това не означава, че ще се възползвам от тази възможност.

И изобщо – човек не може да носи със себе си собствения си път. Нещо трябва да остане зад гърба му.

Вижте също: Прот. Георги Митрофанов: Историята с о. Андрей Кураев е илюстрация на деградацията на нашия църковен живот


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dx9uk 

Разпространяване на статията: