Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

125820Нубийският митрополит Сава, екзарх на Судан и Еритрея, от Александрийска патриаршия, беше евакуиран от Судан заедно с още двадесет души и техните семейства, съобщава гръцкото Министерство на външните работи. С полет на германските авиолинии те са пристигнали в Аман, Йордания, а оттам във Франкфурт и после – в Гърция.

В продължение на дни те бяха блокирани в митрополията в Хартум, в църквата „Св. Благовещение“, и всички опити да я напуснат бяха осуетени заради ожесточените престрелки между военните групировки. Митр. Сава разказа за гръцка телевизия ΕΡΤ за преживения ужас при евакуацията на тяхната група, в която е имало и деца, както и за хората, които са останали блокирани в суданската столица:

„Зад нас останаха блокирани гърци, на които не можахме да помогнем. Те бяха в центъра на сраженията и беше невъзможно да стигнат до летището. В един момент се опитахме да отидем до френското посолство и бяхме ударени. Не попаднахме под кръстосан огън, а бяхме ударени. Когато започнаха бомбардировките, всички се събрахме в един ъгъл и си казахме: дойде краят ни! Прикривахме с телата си децата, така че, ако някой оцелее и после го намерят, това да са децата. За съжаление тези хора не проявяват чувствителност…“.

5612Митр. Сава специално благодари на един мюсюлмански имам, който им е помогнал да напуснат митрополията: „Искам специално да благодаря на шейх ал-Амин, който организира невъзможна, самоубийствена мисия, за да ни освободи от митрополията. Осигури ни и мюсюлмански водачи и с тяхна помощ успяхме да се придвижим, като сменяхме превозни средства, … за да стигнем до летището. Един мюсюлманин беше този, който ни спаси. Виждате, че религията нямаше значение“.

Сраженията в суданската столица Хартум и в други части на страната започнаха в средата на април при опита на Судан да премине към демократичен режим на управление. За броени дни досега са загинали стотици цивилни. Дипломати и служители на посолствата успяха да напуснат страната, но хиляди остават в капана на градските райони, където се крият от стрелба, експлозии и мародери.

За контрол над богатия на злато, сребро и нефт Судан воюват ген. Абдел Фатах Бурхан, ръководител на въоръжените сили на страната, и ген. Мохамед Хамдан Дагало, лидер на паравоенна група, известна като „Сили за бързо реагиране“. Двамата през 2019 г. заедно извършиха военен преврат, но сега се изправиха един срещу друг. Няколко пъти беше обявено прекратяване на огъня, за да се даде възможност на цивилните да избягат от сраженията, но то не се спазва.

Повечето хора в Северен Судан, където е и Хартум, са арабски мюсюлмани, а в южната част преобладават африканците-неараби, които изповядват традиционни африкански религии и християнството. В страната живеят над 40 млн души. От населението 52% са чернокожи, управляващите араби са 39%, бербери 6%, останалите 3% са чужденци.

Паравоенната организация „Сили за бързо реагиране“ работи заедно с руската частна военна компания „Вагнер“, която воюва в Украйна и има силно присъствие на африканския континент. Собственикът на „Вагнер“ Евгений Пригожин, наричан в Русия „готвачът на Путин“, притежава завод за преработка на злато в Судан, а неговата суданска компания проучва златните ресурси на страната, които са на практика неизползвани досега. В началото на руската война в Украйна лидерът на „Сили за бързо реагиране“ Мохамед Хамдан Дагало посети Москва, като според информация на Ню Йорк Таймс неговият самолет е бил пълен с кюлчета злато.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dx99k 

Разпространяване на статията: