Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (27 Votes)

Sf Nectarie Radu Voda 2021 14Все повече румънски деца са кръщавани на името на св. Нектарий Егински Чудотворец. Това каза в проповедта си на 9 ноември за празника на св. Нектарий румънският епископ Тимотей, викарий на архиепископията на Букурещ, след богослужението в манастира „Раду Вода“. Историческият манастир е разположен в центъра на Букурещ и ежегодно в деня на св. Нектарий там се стичат стотици румънци, тъй като в него се пази частица от мощите на чудотвореца.

„Щастлив съм, че срещам все повече деца, които носят името Нектарий или Нектария. По принцип това е монашеско име, което носи и игуменът на тази св. обител, архим. Нектарий (Шофелея). На какво се дължи това? Голяма част от тези родители не са имали деца и са се сдобили с рожби след молитва към светеца. Все повече румънци почитат св. Нектарий, епископ Пентаполски, през последните години“.

Еп. Тимотей нарече св. Нектарий „пътуващия и странстващ йерарх“ и „онеправдания архиерей“, който много е пострадал от завистта и клеветите на тези, които е смятал за свои приятели. „Житейският опит на св. Нектарий ни учи, че Бог е най-верният ни приятел. Хората, дори когато ни се усмихват, могат да променят отношението си. И ако някой е твой приятел днес, утре може да се извърне и да те прогони. Но Бог и Неговите светци не се държат по този начин“, отбеляза той.

Sf Nectarie Radu Voda 2021 51По време на службата, която заради пандемията се проведе на открито, валя проливен дъжд. „Като тази буря и вятър е бил животът на св. Нектарий“, заяви проповедникът. „Св. Нектарий посвещава целия си живот на Бога. Четиридесет години служи в светия олтар, тридесет и една години от тях е епископ. Още от детството си той обича Христос и търси общение с Него – още от времето, когато като дете, в най-бедните си години, пише писмо до Бога. Дори само този момент в живота му може да бъде тема на роман за живота на този светец. Роман, който започва с писмо, изпратено до Бога“, каза още той.

„Св. Нектарий е образец на търпение в страданията. След дълги години на несправедливости и след тежка болест, в края на живота си той се удостоява с велики дарове от Бога. Днес той е смятан за един от най-големите чудотворци на нашето време. Такава награда получава човек, който е проявил незлобие към враговете си и е издържал без да иска да ги застигне Божието правосъдие“, завърши проповедта си архиереят.

Накрая владиката благодари на игумена и на присъстващите християни, че са проявили търпение и са се постарали едновременно да почетат празника, но и да спазят мерките в защита на здравето си.

Снимки: basilica.ro

Вижте също: Оклеветеният светец

Шестдесет години от канонизацията на св. Нектарий Егински

Св. Нектарий Егински – един съвременен изповедник на Христос (със служба на църковно-славянски)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/84yqy 

Разпространяване на статията: