Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (60 Votes)

961aСлучаите на заболели монаси на Света гора се увеличават, както и в цялата страна. Само за последната седмица починаха двама монаси, а трима са интубираните. Единият починал монах е на 59 години от скита „Малката св. Анна“. По информация на гръцките медии, той е заявил желание да се ваксинира, но старецът му не му е разрешил. Нарастването на заболелите се дължи на поклонниците, преди всичко от Румъния, които влизат в Света гора с фалшиви удостоверения, съобщават местните медии. На входовете на Света гора обаче се правят бързи тестове на всички.

От 16 ноември се възобновява работата на ваксинационния център в Карея, тъй като са получени 170 заявки по телефона за ваксини. „Наблюдава се ръст на ваксинациите. Освен тези, които идват за трета доза, има и мнозина, които искат да си направят първа“, заяви Константин Докузлис, ръководител на здравния център в Карея, цитиран от в-к „Етнос“. „Най-крайното изказване, което съм чувал наскоро, е от някои монаси, които не вярват, че такава болест има. Такива обаче се броят на пръстите на ръката. Опитът да се убедят монасите да се ваксинират ще продължи и през следващия период“.

Според него досега са ваксинирани 30% от монасите, т. е. между 400 r 500 от живеещите на Света гора 1700 монаси. Процентът стига петдесет, ако се вземе предвид цялото население на монашеската република, включително работниците. Около 20% са преболедувалите. Починалите монаси са деветима.

Гръцкото издание „Етнос“ пише, че процесите на Света гора не се различават от тези в останалите части на страната. И там циркулират различни теории и мнения, както и в обществото навън.

До вечерта на 9 ноември в Здравния център в Карея са регистрирани седемнадесет нови случая на болни монаси, които не са в тежко състояние. Под наблюдения са две момчета от училището „Атониада“ с леки симптоми. Нито един случай няма в манастирите „Ксиропотам“ и „Великата лавра“. Според здравните служби случаите са от един манастир и засега за тях не се налага болнично лечение, но манастирът е под карантина. Към настоящия момент посетители не приемат в „Пантократор“ и в скита „Св. пророк Илия“, където са болни петнадесет от монасите.

Влизането в Света гора е ограничено за поклонници. Влизат само такива, които са поканени и имат разрешение от манастира, който ще ги приеме. Те не могат да се придвижват до друг манастир. В Урануполи на всеки посетител се прави тест, който през последните шест месеца е за сметка на административния управител на Света гора Атанасий Мартинос, който е и заможен корабопритежател. При положителен резултат поклонникът не се допуска в корабчето.

По информация на в-к „Етнос“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/84yr9 

Разпространяване на статията: