Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Zl2EНа 24 октомври в Скопие започнаха честванията по случай 700 години от смъртта на сръбския крал св. Стефан Милутин (1282˗ 1321), чиито мощи се намират в катедралния храм на София „Св. Неделя“. Неговата памет се отбелязва на 30 октомври. Първото събитие е тридневна международна конференция, която заради пандемията се провежда онлайн, под надслов „Крал Милутин и епохата на Палеолозите – история, литература и културно наследство“. Седемдесет и осем доклада на учени от цял свят бяха издадени в съкратен вид в триезично луксозно издание на сръбски, македонски и английски език в навечерието на конференцията.

Конференцията започна с обръщание на Сръбския патриарх Порфирий, който изброи църквите, издигнати по инициатива на сръбския крал. „Негова заслуга е издигането на църквата „Св. Богородица Левишка“ в Призрен, църквата „Св. Георги“ в Стари Нагоричан, манастирите „Трескавец“ край Прилеп, „Грачаница“ и „Банска“, църквата „Богородица Троеручица“ и още две други църкви в Скопие, катедралният храм на Хилендарския манастир на Света гора и малката църква „Св. Анна“ в манастира „Студеница“, както и „Св. Йоан Предтеча“ с болница и странноприемница в Константинопол, две църкви в Солун и странноприемница в Светите земи“, отбеляза патр. Порфирий. „По този начин св. цар остави на благочестивия и христолюбив сръбски род и на цялото християнско семейство наследството на най-красивите и уникални бисери на християнското изкуство и култура“, каза също патриархът.

В конференцията участваха учени от Сърбия, Русия, Великобритания, Австралия, Италия, Босна и Херцеговина, С. Македония, Кипър, Гърция, Канада, САЩ, Франция, Испания, Турция, Румъния и Германия. Прави впечатление липсата на български участници в научната проява.

В българското честване, за което Двери съобщи, има основно богослужебен характер и обхваща периода от 27 октомври до 12 ноември (паметта на светеца по стар стил). В него няма гости от Сърбия и това организаторите обясняват със затворената за подобни пътувания граница.

Сръбският посланик в София Желко Йович коментира за ТАНЮГ: „За първи път (в София) отбелязваме тази дата и по двата календара. Така на 7 ноември ще има вечерна служба в църквата „Св. Кирил и Методий“ в Горня Баня. Този храм се нарича още „Манастирът на светия крал“, тъй като според един исторически източник Милутин е престоял в него двадесет години. След това на 10 ноември ще бъде отслужена архиерейска Литургия в манастира „Св. Петка“ във Владая, защото там се намира един от кивотите, където се съхраняват мощите на царя“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/84hhu 

Разпространяване на статията: