Мобилно меню

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

received 4429687193810866По Божия милост и тази година преподобният Йоан Рилски Чудотворец събра своите „чадца“ в Люксембург, за да отбележат, макар и с известно закъснение, есенния му празник. Тъй като в понеделник, на 19 октомври, това не беше възможно, почетохме покровителя на църковната ни община с празнична св. Литургия миналата събота. Тя беше отслужена от обичания ни свещеник и председател на църковното настоятелство прот. д-р Добромир Димитров.

received 244554231026015По любезната пастирска покана на представителите на Вселенска патриаршия в Люксембург протопрезвитер Панайотис Мосхонас и протойерей Спиридон Цекурас богослужбата беше извършена в православната катедрала на Люксембург „Св. Николай“ (Вселенска патриаршия), намираща се в китното селце Вайлер-Ла-Тур, недалеч от границата с Франция. С духовна радост българи от Великото херцогство и от съседни държави дойдоха от ранни зори в благолепния православен храм. Запознати с трудностите при намиране на подходящо място, където да се събират сънародниците ни за богослужения предвид все още действащите ограничителни мерки заради пандемичната криза, всеотдайните домакини увериха църковното настоятелство и лично неговия председател, че българската православна общност е винаги добре дошла да празнува св. Литургия на майчин език в най-големия православен храм в държавата. Цялата общност е окрилена от новината, защото така ще може по-лесно да се планират предстоящите срещи, които да стават все по-редовни, особено по време на наближаващия Рождественски пост.

received 679965280074139Богослужбата в събота започна с празнична утринна, като беше следвана службата на св. Йоан Рилски. По време на св. Литургия тропарът на преподобния беше изпълнен от деца от енорията, които напредват уверено в разучаването на песнопения от православното богослужение. След надлежна подготовка и изповед се причастиха много от присъстващите енориаши, бисерът сред които бяха дечицата, които бяха смирено подредени на опашката пред св. Чаша.

В проповедта си о. Добромир преподаде поздрав и благословение от епархийския ни архиерей митр. Антоний, а след това беседва върху евангелското четиво и върху Завета и примера на преп. Йоан Рилски. Църковното настоятелство полага грижи да записва по възможност тези ценни пастирски наставления и ги публикува на фейсбук страницата си, където те могат да станат достояние на по-широк кръг аудитория.

received 1128937247642464Преди отпуста о. Добромир извърши и панихида по повод четиридесет дни от безвременната кончина на непрежалимия за общината о. Стефан. Особена трудна е раздялата с хора близки и обичани, а о. Стефан Паликаров беше изповедник, проникновен духовен наставник и верен и усмихнат приятел за мнозина сред нас. Прошепнахме „Бог да прости и вечная память!“. Продължаваме да се молим за него и за утеха на неговите обични – презвитерата Людмила и сина му Виктор-Емануил, като вярваме, че и той продължава да се моли за нас и да отслужва светата Евхаристия пред Божия престол. Оставаме заедно в Христа, отче Стефане!

Срещата ни в съботния ден завърши с радостно събитие – о. Добромир кръсти в православната вяра малката София, след което беше проведено заседание на църковното настоятелство. Следващите богослужения бяха насрочени за 20 ноември и за 4 и 18 декември.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/84hkf 

Разпространяване на статията: