Мобилно меню

2.5238095238095 1 1 1 1 1 Rating 2.52 (21 Votes)

348 nНа 5 септември в историческата столица на Черна гора Цетине Сръбският патриарх Порфирий извърши интронизацията на новия Черногорско-Приморски митрополит Йоаникий, който е глава на каноничната Православна църква в Черна гора, митрополия на Сръбската православна църква. Поради високото обществено напрежение на интронизацията не присъстваха архиереите от други църкви, пристигнали за тържествата. По същото време те участваха в богослужение  в катедралния храм „Възкресение Христово“ в Подгорица.

Службата там оглави представителят на старшата от представените църкви – Йерусалимската патриаршия. Това беше Катарският архиепископ Макарий, грък от о-в Крит, завършил през 1995 г. Богословския факултет в Белград. С него служиха Тверски митр. Амвросий (РПЦ), Борисполски и Броварски митр. Антоний (Украинска църква – МП), митрополитът на Аргирокастро Димитрий (Албанска църква), епископите Варсануфий от Полската църква и Георги от Църквата на Чешките земи и Словакия. В службата участва и Ловчанският митрополит Гавриил като представител на Българската православна църква.

По-късно през деня гостите в Подгорица се срещнаха със Сръбския патриарх Порфирий и новия Черногорски митрополит Йоаникий, за да го приветстват от името на своите поместни църкви.

Посещението на българския архиерей в Черна гора не е отразено в официалните сайтове на БПЦ.

Снимка: личен фейсбук-профил на Борисполски и Броварски митр. Антоний


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89rhh 

Разпространяване на статията: