Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

kambalas ionasНа 5 септември 2021 г., неделя, в болница в гръцката столица Атина почина един от африканските епископи на Александрийската патриаршия – митрополитът на Кампала Йона (Луанга). Според журналистически сведения архиереят е починал от сърдечен инфаркт, след като няколко месеца се е борил с коварната болест.

Той е роден в Одегея, Уганда, на 18 юли 1945 г. През 1963-1968 г. учи в Духовната семинария на о-в Крит, а след това продължава обучението си в Атинския Каподистриев университет, като през 1973 г. завършва Философския факултет, а през 1978 г. – Богословския факултет. През 1981 г. е назначен за преподавател в Духовната семинария „Архиепископ Макарий Трети“ в гр. Найроби, столицата на Кения. В същата 1981 г. е ръкоположен за дякон, а през 1982 г. – за йеромонах. Учителства до 1992 г., когато е ръкоположен за епископ и служи в Букоба, Танзания, като викарий на Иринополския (т. е. на Дар-ес-салам) митрополит. През 1997 г. е избран от Св. Синод на Александрийската патриаршия за митрополит на Кампала, сполицата на родната му Уганда.

Покойният архиерей ще бъде запомнен както с усърдната си работа в православната мисия в Африка, така също и с пастирската си дейност, изграждане на храмове, училища и болници за местното население.

Митр. Йона не е първият архиерей на патриаршията от африкански произход, но е първият, удостоен с митрополитски сан. През втората половина на миналия век в Кения служеше също местен епископ, който е бил сред борците срещу колониалното господство и затова се ползваше с уважението на властите в свободна Кения; това от своя страна улесняваше негавата работа и особено мисията сред сънародниците му.

Бог да прости Йона архиерей и да го приеме в Своите обятия!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89r93 

Разпространяване на статията: