Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

thСлед края на летните почивки нашата църковна общност отново се събрана 4 септември за отпразнуване на началото на църковната година със св. Литургия. Събрахме се с много желание и обич в гръцката църква „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл с нашия основател, ставрофорен иконом Юлиан Ангелов от Берлин. Поради стачка на влаковете отецът долетя със самолет от Берлин, а на връщане беше закаран от иподяконите с кола (близо 600 км). След осемчасово пътуване и нощно пристигане о. Юлиан служи в неделната сутрин в българската църква в Берлин.

Независимо от трудностите нашият духовен отец с готовност идва при нас, които с нетърпение чакаме тези богослужения веднъж в месеца, в съботен ден, заради задълженията на свещеника в основния му храм в неделен ден. А нашата ревност по Божия дом го насърчава да не обръща внимание на трудностите и всеки път да идва с радост.

В края на богослужението в проповедта си свещеникът напомни за отминалия празника Успение Богородично, който не можахме да честваме заедно. Той подчерта, че този празник у нас е най-почитан след Възкресение Христово. Празнуваме Божията майка, първа възкресена от Христос, небесна и земна Царица. Тя е въздигната на небесата, но както ангели свидетелстват, тя ходи по земята и е при най-нуждаещите се – при болните, бедните, дори при тези, които нямат сили за молитва. За застъпничеството ѝ свидетелстват многобройните чудотворни и плачещи икони.

Тълкувайки неделното евангелие (Мат. 18:23-35) за изцелението на бесноватото момче, о. Юлиан подчерта силата на молитвата на бащата. Така често родителската молитва е по-силна от свещеническата, изтъкна той.

„А как да се избавим от маловерието си? Да разпалваме всекидневно вярата си – с покаяние, с пост и молитва. Само благодатта нe е достатъчна, защото тя не ни насилва, искат се нашият труд и нашата жертва. Както добрият спортист се поддържа „във форма“, така и ние да се грижим за духовния си живот. Само когато разпалваме „синаповото зърно“ на вярата си, тя е жива и може да премества планини. Да бъдем будни – призова ни о. Юлиан, земното ни време изтича неусетно“.

t1В началото на Църковната нова година е добре да вземем тези думи присърце.

Мнозинството от вярващите пристъпи към тайнствата Изповед и Причастие. За голяма радост след св. Литургия две дечица, доведени от празнично облечените им семейства и пропътували над сто и петдесет километра, бяха въведени в Църквата чрез св. Кръщение.

С голяма благодарност споделяме, че в гръцката църква в Брюл, където сме подслонени от 2016 г., наскоро беше изографисан нашият покровител – св. преп. Теодосий Търновски. Вече има поръчка и дарители също за избражение на св. Йоан Рилски. Така българските светци са с нас и извън Родината. По молитвите им Бог да благослови нашата общност и да ни помогне за намиране на собствен храм.

Благословена Църковна нова година!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89raf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]