Мобилно меню

4.79 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (100 Votes)

Α 8От 1 до 3 септември се проведе Синаксис (събрание) на Йерархията (т. е. на всички епископи) на Вселенска патриаршия, макар по обясними причини да не са могли да присъстват всички епископи. В комюникето след срещата са изброени основните теми и въпроси, поставени в докладите и обсъжданията върху тях.

Гост на съвещанието беше атинският проф. д-р Сотирис Цьодрас, ръководител на експертната група в Гърция за борба с пандемията, който преди заседанието на Архиерейския събор беше удостоен с архонтско отличие от патр. Вартоломей. Професорът-епидемиолог (и добър църковен певец) отговори на въпросите на присъстващите архиереи. Съборът препоръчва на всички християни да следват съветите на лекарите, включително да се ваксинират.

Сред обсъжданите теми са: проповедта на Евангелието през 21 в., съвременните геополитически условия и ролята на Църквата, междухристиянските и междурелигиозните отношения, пастирската дейност сред възрастните хора и сред младите, важността на монашеското свидетелство и служение на Божия народ.

По отношение на диалога между различните християнски изповедания и религиите се отбелязва нуждата от „разпространяване на истинската и неподправена православна вяра, но и необходимостта да бъде продължено сътрудничеството с тях най-вече по въпросите със социален, екологичен и хуманитарен характер, за да бъдат облекчени и преодолени съвременните проблеми и неравенства“.

Особено внимание привлича констатацията за „промяна на автентичната православна еклисиология“ от страна на някои от поместните православни църкви: „Синаксисът на Йерархията признава необходимостта от укрепване на автентичното църковно мислене, като с тъга наблюдава тенденцията за промяна на православната еклисилогия, както личи от неотдавнашните църковни и нецърковни събития (отсъствие на четири поместни православни църкви от Светия и велик събор, украинският църковен проблем, пандемията), по които въпроси решенията на някои поместни църкви се отклониха от каноничното предание – едно отклонение, спрямо което Великата Христова църква (т. е. Константинополската патриаршия, бел. ред.) в никакъв случай не може да остане безразлична“.

Накрая в официалното съобщение се казва, че годишната среща е предоставила възможност за общуване между старите и новите епископи на Патриаршията, за обмяна на мисли и пастирски опит по различни наболели проблеми на църковния живот.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89rak 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]