Мобилно меню

4.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (39 Votes)

tsetinie1При изключителни мерки за сигурност и в условията на обществено напрежение в историческия манастир „Рождество Богородично“ в Цетине, в неделя, 5 септември, беше интронизиран новият Черногорско-Приморски митрополит Йоаникий, който беше избран на катедрата след смъртта на митр. Амфилохий (Радович).

Интронизацията извърши Сръбският патриарх Порфирий, който пристигна в манастира с хеликоптер. Преди това патриархът и митр. Йоаникий отслужиха съвместно св. Литургия. Присъстващите на церемонията бяха малко, тъй като църковното ръководство реши да не допуска миряни с цел избягване на инциденти. Достъпът до града беше ограничен, а автобуси със свещеници от други части на страната и от Сърбия бяха върнати в столицата Подгорица, която е на около тридесет и пет километра западно от Цетине.

Събитието протече при засилени мерки за сигурност заради протести в Черна гора срещу избраното място за интронизация – старата столица Цетине. В града се стигна и до сблъсъци, при които беше задържан съветник на президента Мило Джуканович, който е критично настроен към Сръбската православна църква. Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич, който дойде на власт на вълната на протестите в подкрепа на СПЦ в страната, също не пристигна в Цетине, за да не допринася за изостряне на ситуацията.

Сръбският патриарх се обърна към новия Черногорски митрополит с призив да положи усилия за преодоляване на църковния разкол в страната:

„Нашата църква Ви избра (на тази катедра) и с извършването на този тържествен чин ние не сме дошли да отнемем нещо, нито да застрашим нещо или – не дай, Боже! – да откраднем нещо. Ние дойдохме, за да извършим свещения чин на Вашето интронизиране за архиерей на тази богоспасаема епархия, а служението на архиерея не е нищо друго освен служение на Иисус Христос. Това означава, че Вие сте поставен тук по Божия воля преди всичко, за да служите св. Литургия. А светата Литургия не е нищо друго, освен Царството небесно сред нас… Вие идвате на това място в трудни времена. Но кога времената са били по-добри? Нима някой Ви е питал кога и сред какъв народ ще се родите и искате ли да дойдете на това място? Това е Божи промисъл. Апостол Павел казва на християните от първите времена, а и на нас днес: колкото и трудни да са времената, колкото и големи да са изкушенията, Божията благодат ви е достатъчна. Когато апостолът в беда се обърнал към Господ за помощ, Той му отвърнал с думите: „Стига ти Моята благодат, защото силата Ми в немощ се проявява“ (2 Кор. 12:9)… Вашата мисия тук ще бъде, а това очаква и съборът на нашата църква, както и цялото православие, да притъпите остриетата на враждата, да изградите мостове, да не питате кой кой е и за какъв се смята, към кой народ принадлежи, а да свидетелствате за мира, служейки св. Литургия, и причастявайки всеки човек, като го питате само за неговото име, с което е кръстен в името на Отца, Сина и Светия Дух“.

След интронизацията новият Черногорски митрополит благодари на патр. Порфирий, че е пристигнал в Цетине и е извършил интронизацията, като добави, че „… ще е нужно много време, за да бъдат преодолени трудностите и разделенията в обществото“.

Справка: За разлика от Цетине гр. Подгорица е нова столица на Черна гора, обявена за такаваедва през 1946 г. в тогавашната Социалистическа република Черна гора, част от Социалистическа федеративна република Югославия. И понеже това става по време на комунистическия ръководител на страната Йосип Броз Тито, съответно е наречена Титовград (в ново време е върнато старото име). Така завършва петстотингодишната славна история на Цетине, която е основана през 15 в. в долина под Черната планина, дала и названието на цялата област, която днес е самостоятелна държава. Основаването на Цетине се осъществява с построяването в Цетинското поле (названието е от отдавна пресъхналата едноименна река Цетина) на дворец на местния владетел Иван Църноевич и на манастира „Рождество Богородично“. Така той преместил престолнината си в по-труднодостъпно място с оглед на наближаващите османски завоеватели. Новият манастир се превръща в седалище на митрополията на областта, наричана тогава Зета. С това Цетине става център не само на светския живот, в който е съсредоточено управлението на държавата, но също духовен и културен център, където владетелят Георги IV Църноевич в края на 15 в. основава първата книгопечатница в земите на южните славяни. Скоро след това обаче страната пада под османска власт и едва през 17 в. в освободената страна се построява сегашният Цетински манастир на мястото на стария, като става (и досега е) седалище на Черногорския митрополит. На Берлинския конгрес през 1878 г. страната получава независимост, а през 1910 г. се обявява за кралство, но още през 1918 г. се включва в Кралството на сърби, хървати и словенци, а после остава в състава на СФРЮ. След национален референдум през 2006 г. Черна гора се обявява за независима държава, а десетина години преди това е създадена по политически причини отделна „Черногорска православна църква“, катов София за неин предстоятел е ръкоположен от разколническата формация у настехният архиеп. Михаил (Мираш Дедеич). Нито разколническата църква, нито архиепископът са признати от която и да било поместна православна църква, но те се поддържат от политическите власти в Черна гора в стремежа им да се разграничат напълно от Сърбия и СПЦ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89r3w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]