Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Patriarch Cyril of MoskowВъв връзка със започващата от началото на този месец нова учебна година в някои страни патриарсите на Руската и на Сръбската православна църква отправиха послания към учащите се в светските и в духовните школи.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е изпратил своите отечески благопожелания към семинаристите и студентите в духовните школи на РПЦ, като изразява радостта си, че те ще могат вече присъствено да се обучават и да участват в богослуженията в учебните храмове, от което бяха лишени повече от година. Той отбелязва също:

„Получаването на образование в богословските училища е специален период в живота на младите хора. Това не е само натрупване на знания, но и постоянна работа върху себе си, придобиване на ценен опит в изграждането на взаимоотношения с различни хора. Всеки църковен работник е призван да бъде напълно развита личност, способна убедително да свидетелства за Божията истина както от амвона, така и в приятелски разговор, и в медиите“.

Накрая патр. Кирил припомня, че се навършват сто години от една печална кампания на болшевишкото правителство в Русия: изземването на църковното имущество – храмове, манастири, църковни светини и ценности, земи, гори, производствени предприятия и пр., което е довело до изповедничество и мъченически подвиг на много клирици, монашестващи и миряни. Техният подвиг остава и днес пример за всички нас, подчертава патриархът, особено за бъдещите свещенослужители и църковнослужители.

Patr Porfirije RakovicaСръбският патриарх Порфирий тази сутрин е отслужил св. Литургия в новия величествен белградски катедрален храм „Св. Сава“ във връзка с началото на учебната година. Той също е отправил отечески благослов и добри пожелания към учащите се както в духовните, така и в светските училища. В поканата си за днешната служба патриархът лично се обръща с думите:

„Добре дошли са всички – както тези, които посещават часове по вероучение, така и онези, които не посещават такива часове, а изучават гражданско образование, защото без значение колко сме способни и образовани, колко знания имаме, всеки има нужда от помощ, а Бог помага на тези, които се обръщат към Него за помощ. Нуждаем се от Неговата помощ, преди всичко за да останем здрави и щастливи, да общуваме и да се радваме всеки ден, но и за преодоляване и оцеляване при всякакви трудности. Убедил съм се, особено като ученик, че Бог ми е помагал много пъти, когато нямах решения, когато се обръщах към Него в молитва“.

Патриархът е посетил лично общообразователното училище „Никола Тесла“ в кв. „Раковица“, в южната част на Белград (според сръбски историци селото е основано от преселници-шопи от с. Раковица, Пиротско, бел. ред.), където е бил възторжено посрещнат от всички, особено от малките ученици, „първаци“, както той ги нарича.

В СПЦ се провеждат и срещи с вероучителите в прицърковните школи, които работят много успешно в епархиите на СПЦ, а и новият патриарх обръща голямо внимание на църковната просвета.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89q66 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]