Мобилно меню

4.89 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (100 Votes)

060919 8Митрополитът на Морфу Неофит оглави вечерното богослужение на 1 септември за празника на св. Мамас – един от най-почитаните светци на о-в Кипър, чиято памет се чества на 2 септември. Това стана след изтичането на карантината, под която беше поставен заради заразяване с коронавирус. Митрополитът каза, че болестта при него е минала с много леки симптоми и благодари на лекуващите го лекари. Заяви също, че от него се е заразил само един човек – неговият шофьор.

В словото си след службата митрополитът, известен с критиките си към мерките срещу пандемията, в това число и ваксините, заяви, че „това е една хубава болест, която смирява“. Силен и противоречив отзвук предизвикаха и думите му, че е молил св. Богородица да му изпрати тази болест, за да се смири: „Слава Богу, каква хубава болест, просто смирява. Казах: Пресвета Богородице, въпреки че съм владика и ме мислят за супермен, а някои дори за светец, няма ли да ми дадеш след празника си едно коронавирусче? И вместо да съм превъзнесен и здрав, по-добре да съм смирен и болен“.

„Беше много леко, сякаш св. Богородица ми даде отпуск, за да си почина… Виждате, и гласът ми е по-силен, и краката ми ме държат повече“.

Думите му предизвикаха гневна реакция заради хората, които са изкарали тежко болестта или са загубили близки. „Св. Богородица не може да праща болести на хората, това звучи като богохулство. Още повече, ако става дума за изкуствено създаден вирус, както твърди самият владика“, коментира кипърски богослов.

В характерния за проповедите си стил митрополитът цитира „съвременен старец“, който „още през 2007 г. предупреди да се избягва всяка ваксинация, а които не се ваксинират, ще бъдат изолирани“.

Всъщност става дума за запис на слово на кипърски духовник от онова време, вече покойник, отричащ принципно всички съвременни му ваксини, както и лекарствата. Думите му обаче днес се цитират избирателно и в бъдеще време, като пророчество. В словото си по време на един семинар през 2007 г. о. Сава Ахилеос казва, че „… антихристът ще вземе под свой контрол всички лекарства и те вече няма да лекуват, а ще убиват и които пият тези лекарства, ще умират“. Той отрича новите по онова време ваксини срещу вид папиломавирус, които се поставят на млади момичета за предотвратяване на рак на матката, като твърди, че „… тяхната цел е да направят момичетата безплодни и така да намалее населението на земята“, както и че това е „… биологично оръжие, разработено от правителството на САЩ“. За „птичия грип“, разпространен в Европа през същата година, той твърди, че е изкуствено създаден от антихриста и че е плод на заговор. За въпросния проповедник грипните вируси са създадени в тайни лаборатории, „… защото иначе няма да могат да предупреждават, че тази година идва грип“. „Откъде знаят, че идва грип, ако не са го създали те?“, пита клирикът, без да уточнява кои са „те“. В цялата си реч клирикът внушава недоверие към лекарското съсловие, което се е подчинило на коварен план.

Днес откъси от тази реч се представят в гръцките социални мрежи откъслечно като пророчество за днешната криза на коронавируса, както прави и митрополитът на Морфу Неофит в проповедта си.

Според митр. Неофит става дума за един съвременен светец, който трябва да бъде канонизиран.

Накрая митрополитът все пак призова християните да не се карат помежду си на тема ваксини, защото така се разделя Църквата и се радва дяволът, а ваксинираните да се молят за неваксинираните, както и неваксинираните – за ваксинираните.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89qkk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]