Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 3599С голяма духовна радост православните българи посрещнаха председателя на църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург, прот. д-р Добромир Димитров. Той пристигна във Великото херцогство в петък, 2 юли, когато се проведе последното преди летните отпуски заседание на църковното настоятелство. Всяка подобна среща е истински празник, в който сме призвани да изпълним и административните си задължения по устройването и планирането на дейността ни за слава Божия. Спазвайки препоръката на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний още при учредяването на православната ни община през 2015 г., на всяка сбирка на настоятелите присъстват и широк кръг енориаши. И този път спазихме традицията. Тъй като не разполагаме със собствен храм или помещение, което да е постоянно на разположение, се събрахме в един от красивите паркове в града.

На фона на летния напев на птичките и детски смях обсъдихме широка палитра от теми: опитахме се да намерим разрешение за възникналите трудности, планирахме дейността на общината за следващата богослужебна година, която започва от 1 септември, помислихме как можем да достигаме до повече православни събратя и как да увличаме децата и юношите в опит да им разкриваме красотата на богослужението и вселенския характер на скъпото на сърцата ни православие.

IMG 3601В събота, 3 юли, о. Добромир отслужи св. Литургия в наемания храм към религиозния център „Св. Йоан XXIII“. Датата не беше избрана случайно. Събрахме се, за да почетем всички български светци и дори далеч от родината, където те са просияли, да се опитаме да спазим завета на покровителя ни, обичания св. Йоан Рилски, чийто летен празник — Връщане на светите му мощи в светата Рилска обител – майката-църква празнува тържествено на 1 юли. По време на утринната, отслужена предимно на български език, беше прочетен и акатист към близкия до сърцата ни св. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски, чиято закрила и подкрепа е така необходима в борбата с изкушенията на съвремието ни.

Така до началото на светата Литургия молитвеното настроение беше достигнало осезаема интензивност, а храмът – изпълнен с братя и сестри в Христос въпреки започналата за повечето от енориашите ни дългоочаквана лятна ваканция. Помолихме се и за присъстващите, и за отсъстващите, и за болните ни събратя, за пътуващите, за близките ни покойници. В проповедта си след прочитане на евангелското четиво о. Добромир припомни, че всички светци са станали такива чрез даровете на Светия Дух по примера на апостолите.

Светият Дух слиза над апостолите на Петдесетница след силен шум и вятър, за да ги утеши, да ги укрепи в предстоящото свидетелство за Христос. Поради това, според духовника, и в живота на християните Светият Дух се явява след изпитания, бури, изкушения, след отчаяние, след болка, след голяма трудност, за да ни възрадва, за да ни се разкрие като истински Утешител, Който присъства, ръководи и животвори Църквата.

Мнозина пристъпиха към свето Причастие след надлежна подготовка и изповед. След отпуста последваха приятелски разговори, благопожелания за здраво, леко и приятно лято и за нови и още по-благодатни срещи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8araw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]