Мобилно меню

4.7073170731707 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (41 Votes)

9487Монасите от Валаамския манастир няма да бъдат изселвани, ако не се ваксинират срещу коронавирус, съобщи зам. управляващият делата на Московска патриаршия Зеленоградски епископ Сава (Тутунов). „По отношение на „Валаам“ въпросът с принудата (към ваксинация) отпадна. Владика Панкратий се стреми бащински да убеди братята. Не може да се говори за никакво „изселване“ заради не-ваксиниране“, заяви той, цитиран от РИА „Новости“.

Преди няколко дни игуменът на манастира, който е ставропигия, Троицки епископ Панкратий (Жердев) издаде радикална заповед за принудително ваксиниране на всички живеещи в обителта, монаси, послушници и наемни работници. Отказалите ще бъдат изселени от манастира „без финансова издръжка“, заяви епископът. Той мотивира заповедта си с преживяното в ковид-отделението, където той лежа преди време.

Епископът получи много критики за радикалната си позиция и опита си да реши проблема в манастира по казармен път. В крайна сметка патриаршията го принуди да смекчи позицията си и да търси други начини да убеди населниците на обителта в ползата от ваксинирането. Подобен подход, основан на принудата, само засилва анти-ваксърските настроения сред религиозните хора, твърдят експерти. По информация на „Credo press“, по-голямата част от монасите са отказали да се ваксинират. Междувременно единственият медицински пункт на острова е затворен заради заболяване на медицински служители от коронавирус.

Мъжкият манастир „Св. Преображение“, разположен на територията на о-в Валаам в Ладожкото езеро, е обитаван от около двеста души. Манастирът се състои от централна част и седемнадесет скита.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8aq9a 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]