Мобилно меню

4.746835443038 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (79 Votes)

DSC 3294Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се срещна на 19 юни с Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул, където беше на официално посещение. На 26 юни той коментира за македонски медии срещата, на която е бил обсъждан въпросът за църковния статут на Македонската църква, като заяви, че е необходимо да разговаря и с новия Сръбски патриарх Порфирий.

В коментар за македонската телевизия „Нова“ северномакедонският президент заяви, че „Вселенската патриаршия е органът, който безспорно може да даде автокефалия на Македонската църква. Сега Сръбската църква, която е против автокефалията на Македонската православна църква и където ние трябва да отидем, за да получим автокефалия, има нов патриарх. С него също трябва да се проведат консултации. Повече не бих искал да коментирам“.

Президентът добави, че неговата страна няма проблеми с Българската патриаршия, за разлика от Сръбската. „Въпреки това, както знам от ръководството на Македонската православна църква, Българската църква не си мръдна дори пръста, за да ни помогне“.

Северномакедонският президент явно визира активизирането на българо-македонските църковни контакти през 2017 г., когато БПЦ пое ангажимента да ходатайства пред другите поместни църкви за уреждане на статута на Македонската църква. Тогава българският синод създаде и специална комисия с председател Старозагорския митр. Киприан, която да се занимае с проблема и да води преговори с останалите поместни църкви. Оттогава обаче не стана известно нещо да е направено от въпросната комисия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ahxq 

Разпространяване на статията: