Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

493Тридневно официално посещение от 10 до 12 юни ще осъществи в Кипър Атинският архиепископ Йероним, който ще освети съвместно с предстоятеля на Кипърската църква архиеп. Хризостом новия катедрален храм в Никозия, посветен на св. ап. Варнава – един от Седемдесетте апостоли на Иисус Христос, който е бил евреин, родом от Кипър. Освещаването е свързано и с двестагодишнината от гръцкото освободително въстание през 1821 г. То ще бъде съпроводено и с други празнични прояви.

Съслужението на предстоятелите на двете църкви ще бъде в петък, 11 юни. То се наблюдава с особен интерес и заради обстоятелството, че двамата се очаква да споменат по време на архиерейското богослужение предстоятелите на каноничните автокефални църкви, включително предстоятеля на автокефалната Православна църква на Украйна митр. Епифаний.

Кипърските медии съобщават за още едно събитие, свързано с Гръцката православна църква: гръцкият синод е изпратил писмо до синода на Кипърската архиепископия, в което протестира срещу публични изказвания на митрополита на Морфу Неофит, визиращи архиереи на Гръцката църква, както и решения на нейното ръководство по време на пандемията.

Писмото е било обсъдено на заседание на кипърския синод, като сред споменатите в него теми са и други изказвания на митрополита на Морфу по отношение на пандемията: пророчества, различни конспиративни теории за коронавируса и ваксините и др. Според кипърското радио РИК митр. Неофит е заявил, че поради уважението си към архиепископа и Св. Синод до края на годината няма да прави публични изказвания, за да не предизвиква проблеми.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8k6qx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]