Мобилно меню

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

3748На 7 юни Грузинският патриарх Илия II прие делегация на Украинската православна църква (Московска патриаршия), ръководена от Борисполския митр. Антоний, управляващ делата на УПЦ. В украинската делегация влизаше и известният руски олигарх Вадим Новински, ръкоположен в края на миналата година за протодякон. От грузинска страна на срещата присъстваха митрополитът на Сенаки и Чхороцку Шио (Муджири), определен от патр. Илия II приживе за местоблюстител и престолонаследник на патриаршеската катедра, а към настоящия момент съуправляващ с него, председателят на отдела за външни работи на Грузинската патриаршия, митрополит на Зугдиди и Цайши Герасим (Шарашенидзе), митрополитът на Гори Андрей (Гвазава) и митрополитът на Ахалцихе Теодор (Чуадзе).

„Срещата се проведе в братска и топла атмосфера, а митр. Антоний запозна Грузинския патриарх с актуалната ситуация в Украинската православна църква. Обсъдени са начини за по-нататъшно сътрудничество между Украинската и Грузинската православна църква“, се казва в изявление на патриаршията.

Срещата се осъществи само няколко дни след официалната визита в Грузия на министър-председателя на Украйна Денис Шмигал, който също се срещна с патр. Илия. Украинският премиер е подчертал, че „националните истории на Грузия и Украйна, и по-конкретно пътят на развитие на православните църкви, са подобни“.

Предполага се, че спешната визита на представители на УПЦ (МП) е свързана и с посещението на украинския премиер и проведените в Тбилиси разговори.

Грузинската църква все още не е признала автокефалната Църква на Украйна, но сред епископата признаването на украинската автокефалия има много привърженици. Затова за Московска патриаршия е от изключително значение кой ще оглави Грузинската църква след патр. Илия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ku3y 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]