Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Gerontas Efraim of VatopediСпоред съобщения в гръцки електронни медии приетият преди дни в атинската болница „Евангелизмос“ игумен на Ватопедския манастир архим. Ефрем е бил интубиран. Това показва, че състоянието му се е влошило още повече. Дори самият факт, че той от Атон беше закаран в болница в столицата, а не в Солун, както става с останалите болни светогорски монаси, се тълкуваше като показателен за състоянието на 65-годишния игумен.

Архим. Ефрем е с установено заболяване от коронавирус на 21 май и след едноседмично лечение в манастира беше преведен в болница в Атина, където още на следващия ден е преместен в интензивно отделение. Днес дойде вестта, че игуменът е интубиран. Лекарите са заявили, според медийни информации, че състоянието му е тежко и следващите двадесет и четири часа ще бъдат критични.

Ватопедския игумен е роден през 1956 г. на о-в Кипър като Василий Куцос. След турската окупация на северната част на острова цялото му семейство е прокудено от родното си място край Фамагуста (Амохостос) и заживяват като бежанци в свободната част. През същата година младият Василий става студент в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет, който завършва през 1978 г. Бил е състудент с българските йеромонаси Натанаил и Кирил, след това Варненски и Неврокопски митрополити съответно (починали и двамата през 2013 г.).

След няколкогодишно послушничество в „Новия скит“ (Неа скити) на Атон при стареца Йосиф Ватопедски, също кипърец, през 1982 г. Василий приема монашество с името Ефрем в чест на преп. Ефрем Катунакийски. През 1987 г. братството около стареца Йосиф е поканено от останалите малко, при това престарели ватопедски монаси да се заселят в манастира и да обновят братството. Там през 1990 г. йером. Ефрем е избран за игумен и получава отличието архимандрит. Постепенно през следващите години Ватопедския манастир се населва с кипърци, като броят им отдавна надхвърли сто. Сградите на обителта бяха обновени, организираха се различни производства, за да се осигурява прехраната на голямото братство. И най-важното: всеки ден след утринните последования се отслужва св. Литургия в седем отделни параклиса.

Преди няколко години архим. Ефрем премина сериозни изпитания заради обвинения в закононарушения около стопанската дейност на манастира, но накрая беше оправдан, макар че тези обвинения, разследвания и съдебни дела се отразиха на здравето му.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8kpqx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]