Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

1 Lozana 30 05С радост съобщаваме за поредната св. Литургия в Лозана, отслужена на български език от ставрофорен иконом Юлиян Ангелов в Неделя на самарянката.

Поради невъзможността засега да имаме редовно всяка неделя и на празник богослужения в нашата православна църковна община, Неделята на самарянката, 30 май, беше дългочакан ден за сънародниците от гр. Лозана и околните селища в региона. В храма се събраха миряни от Лозана, Фрибург, Монтрьо, Сион, Мартини и Женева.

Всички християни с едни уста и едно сърце изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва и изпитаха пасхалната радост. Почуствахме с душата си силата на молитвата и осъзнахме, че тя няма да остане празна пред Бога и всеки в свое време ще получи от Него онова, от което има нужда за своето духовно спасение и благоденствие.

2 Lozana 30 05В края на литургията о. Юлиян отправи своята гореща и въздействаща проповед към присъстващите в храма богомолци. Гласът му се издигна в прослава на единството в Христос, родолюбивите дела, милосърдието и миролюбието. Най-напред той се спря на евангелското четиво за тази неделя и посочи жената-самарянка като добър пример на търсене на Бога и приемане на Бога с предано сърце. Отецът ни призова със смирение и искрена братска обич да помагаме и да не съдим, а да бъдем винаги и преди всичко критични към себе си и с покайно настроение, за което самарянката е прекрасен пример. Свещеникът ни насърчи с горещи молитви на уста и с готовност за добри дела усърдно да се стремим да сме полезни за ближните, като работим и за тяхното спасение. С примера от евангелския разказ за разслабления пък о. Юлиян каза, че разочарованията са неизбежни и всеки ги среща по пътя си. Че огорчения съществуват, но единствено ако вдигнем глави и погледнем нагоре към Бога, ще намерим утеха и вътрешен мир.

3 Lozana 30 05След богослужението църковното настоятелство предостави добра възможност всички да се срещнем и да разговаряме със свещеника и помежду си. Това са отлични възможности не само за взаимно опознаване, но и за споделяне на радости и грижи, за да се насърчаваме едни други в следване на спасителния Христов път.

Благодарим на отец Юлиян за отеческата загриженост, любов и търпение, както и за светлия пример.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8phpf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]