Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

ЦР5С празнична света литургия Българската православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим отбеляза евангелското събитие Вход Господен в Йерусалим. Богослужението в древния храм „Сан Паоло ала Регола“ оглави новият енорийски свещеник на общината доцент свещеник д-р Иван Иванов.

Българските православни християни от Рим и околните градове се изповядаха и причастиха със светите Тайни Христови. В края на службата те получиха осветени маслинени, палмови и върбови клонки за благословение на техните домове.

ЦР4По време на първото си богослужение за Цветница със своите енориаши в Рим о. Иван предаде благословение от името на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

На светата литургия присъства Богдан Паташев, посланик на Р. България при светия Престол и при Малтийския орден, заедно с много вярващи православни християни и гости.

Песнопенията бяха изпълнени от част от настоятелите и бивши специализанти по богословие в университетите в Рим.

В проповедта си свещ. Иван Иванов наблегна на благодатта Божия, която се излива по време на светата литургия, и на евангелския спомен за тържественото влизане на Господ Иисус Христос в Йерусалим. Той отбеляза, че благословението на маслиновите клонки, което верните християни получават по време на тази служба, е благословението за мир, което Бог дава на всички хора на земята. Благословение, изразено с две прости, но велики слова „Мир вам“, което Господ дава на Своите верни. Независимо от тежките условия, при които днес християните посрещат своите Велики празници – пандемия, страх, строги рестрикции, заплаха за човешките, гражданските и религиозните права по целия свят, събитието Вход Господен в Йерусалим е основание за вглеждане в дълбоката същност на Христовия мир и негово значение в съвременния живот на всеки човек – мир с Бога, с другите и със самите себе си.

Българската църковна община в Рим заедно с новия си свещеник о. Иван Иванов:

ЦР7


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6c9r3 

Разпространяване на статията: