Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

23592750Навпактският митр. Йеротей (Влахос) коментира в интервю за гръцкия вестник „Та неа“ предизвикателствата пред гръцкото общество и църква, породени от пандемията. Сред обсъжданите въпроси бяха и тези за ваксините, които пораждат спорове както в светските, така и в църковните среди.

- Ваше Високопреосвещенство, Вие бяхте един от първите в Църквата, които се ваксинираха, като тогава отбелязахте, че „във войната с пандемията ваксината е едно от оръжията“. Необходими ли са ваксините, за да ограничим коронавируса?

- Пандемията, през която преминаваме, е невидима война, която вкарва хората в болниците, убива, разрушава социалните връзки, ограничава черкуването, затваря университети и училища, създава икономически проблеми, парализира пазара. В тази война едно от най-важните оръжия е ваксинирането, което връща обществото към нормалността. В една такава война реакциите срещу ваксините са по-опасни от възможните странични действия на ваксината. Онези, които препоръчват на християните да не вземат предпазни мерки, носят отговорност за болестите и смъртта на хората и за техните страдания.

- Жертви на болестта имаше и сред епископите. Смятате ли, че пандемията и карантината ще повлияят принципно върху живота на Църквата? Ще бъде ли същата Църквата в утрешния ден?

- Не само епископи, но и свещеници, и монаси станаха и са жертви на коронавируса. Ние живеем в същото общество, а не под стъклен похлупак. Тленността на тялото и вирусите са реалност, и само късогледите не могат да я видят. В Църквата вече има много проблеми, като се започне с намаляването на черкуващите си и се стигне до индивидуализирането на вярата от страна на християните. Вече започна да се оформя една „индивидуална религиозност“, която разрушава енорийския ни живот. Утрешният ден ще е труден и ще е нужно добро планиране и упорита пастирска дейност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yr3d 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]