Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

σερ 16 1024x683Веднага след избирането си за предстоятел на Сръбската православна църква патриарх Порфирий разговаря по телефона с Вселенския патриарх Вартоломей и с Руския патриарх Кирил. Първо за разговор с патр. Вартоломей съобщиха гръцките медии, според които още в същия ден на избора двамата са разговаряли по телефона, като са провели „сърдечен братски разговор“.

„Още един брат се прибави към сонма на наследниците на светия отец Сава, архиепископ на Сърбия, който получи хиротония и честта на автокефалията от нашия предшественик Мануил в Никея. Днес пълнотата на Църквата на Сърбия празнува посрещането на своя каноничен закрилник и пастир“, се казва в поздравителното писмо на патр. Вартоломей до новия Сръбски патриарх. „Днес Ви приветстват радостта, отговорността, трудовете, борбите, Христовият подвиг за всяка душа на православните християни, намиращи се в границите на Вашата поместна църква“, се казва още в патриаршеското послание.

Зам.-председателят на Отдела за външноцърковни отношения прот. Николай Балашов също съобщи за телефонен разговор между новия Сръбски патриарх и Московския патр. Кирил. Той заяви, че „Руската православна църква с удовлетворение възприема избора на Архиерейския събор на Сръбската православна църква. Митр. Порфирий отдавна е известен в Руската църква. В битността му на епархийски архиерей на Загребско-Люблянската митрополия нашата църква работи с него по редица съвместни проекти… Като цяло гледам с оптимизъм на развитието на двустранните отношения между нашите две православни поместни църкви“. Той припомни също така, че „в предходните години ние винаги сме виждали от негова страна подкрепа за нашите православни вярващи в Украйна и неприемане на разкола“.

Вероятно в телефонния разговор е било обсъдено и участието на Руската църква на тържествената втора интронизация на новия патриарх, която по традиция се извършва в древната катедра на Сръбската православна църква, т. е. в седалището на древната Печка патриаршия в Косово, и на която присъстват делегации на поместните православни църкви. Според прот. Николай Балашов тя ще се проведе след няколко месеца.

Това ще бъде първото дипломатическо предизвикателство за новия сръбски патриарх, който ще трябва да събере представители на поместните църкви на най-високо равнище в условията на прекъснато евхаристийно общение от страна на Московска патриаршия с Вселенска патриаршия, Александрийска патриашия, Кипърската църква и с Гръцката църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ya6w 

Разпространяване на статията: