Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

1557677535На 11 февруари е насрочено заседание на Св. Синод на Грузинската патриаршия, съобщи официалният сайт на патриаршията. За дневния ред на заседанието няма информация, но грузински богослови разпространиха изявление, че на предстоящето заседание се подготвя смяна на Грузинския патриарх Илия II под формата на негова оставка. Асоциацията на религиозните експерти се позовава на доверени източници и твърди, че патриархът ще бъде сменен с местоблюстителя митр. Шио (Муджири). Според тях това е заговор на „група грузински епископи-русофили“, които изпълняват указания на Руската църква и по този начин целят да се заобиколи уставът на Грузинската църква. Те заявяват, че се предвижда и избор на нови проруски епископи, чийто глас ще бъде важен за определяне на бъдещата политика на Грузинската църква. Тези събития са свързани, според тях, с протестна нота на Грузинската патриаршия от 13 януари до Волоколамския митр. Иларион (Алфеев) за незачитане на грузинската църковна юрисдикция от страна на Московска патриаршия.

Ръководителят на прес-службата на Грузинската патриаршия прот. Андрия Джагмаидзе опроверга тези твърдения и ги определи като „фантазии“. „Много моля журналистите да не ми задават въпроси, свързани с фантазиите, за които тук пишат“, написа той в своята страница във фейсбук.

Последното заседание на грузинския синод се проведе през октомври 2019 г., като завърши със скандал заради изявление на архиеп. Яков (Якобашвили), който обвини премиера на Грузия и други държавни чиновници в опит да свалят патриарха, а свещенослужители от висок ранг – в планирано покушение срещу главата на Грузинската църква. Това обвинение остана на заден план след изявлението на митр. Петър (Цаава), който обвини висшето църковно ръководство в прикриване на престъпления на хомосексуална основа. Митр. Петър беше отстранен от управението на епархията си и изключен от синода „за системни клевети“.

Патр. Илия II е на осемдесет и осем години и, макар че продължава да служи, на практика не може да управлява самостоятелно Грузинската църква. Преди няколко години той определи свой „местоблюстител“, въпреки че по устав такъв може да се избере едва след смъртта на предстоятеля до свикването на избирателен патриаршески събор.

Ахалкалакският митр. Николай (Пачуашвили) коментира, че не вярва някой да се осмели да отстрани патриарха. „Нашият патриарх не е Шорена Тетруашвили (прословутата секретарка на патриарха, която някои смятат за силния човек в патриаршията, бел. ред.), нашият патриарх е Илия II. Той е много силен и мъдър човек и не позволява да му влияят нито структури, нито човеци“.

Източник: Грузия онлайн


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ffp4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]