Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (36 Votes)

78 ff

В интервю за сръбския вестник „Курир“ Йерусалимският патр. Теофил отговори уклончиво на въпроса коя от двете страни в украинския църковен спор – Московската или Вселенската патриаршия – смята за права.

„След обявяването на автокефалия на Украинската православна църква настъпи разрив между Вселенската патриаршия и Московската патриаршия. Чии аргументи подкрепяте Вие и колко вредно е това положение за цялото православно християнство?

- Като патриарх на Йерусалим и пазител на Христовия гроб и светините на Светата земя аз се моля за единството на всички православни християни. Моят отговор е ясен: моля се за единството на всички православни християни и аз не искам да коментирам по начин, който може да повлияе на единството на православните християни и на православното християнство като цяло. Важно за всички православни християни е да бъдат част от едната, света, съборна и апостолска Църква. Тези, които разбират какво означава светата, съборна и апостолска Църква, разбират добре какъв е моят отговор на вашия въпрос“.

Този отговор показва, че Йерусалимската патриаршия не иска да изпада в каквато и да е изолация, като подкрепи публично Москва или Константинопол, и смята едностранно обявената схизма от страна на РПЦ за вредна за църковното единство. Отговорът обаче би могъл да се тълкува и в посока, че всички православни християни, включително и тези в Украйна, е важно да принадлежат към едната Христова църква и не могат да бъдат оставени в разкол.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fha4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]