Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

dis emboliasmosНа свое заседание от 12 и 13 януари 2021 г., проведено дистанционно, Св. Синод на Гръцката православна църква обсъди редица въпроси, между които и започналата ваксинация в страната. В публикуваното след края на заседанията комюнике се казва, че синодната комисия по биоетика запознава редовно архиереите с развитието на процеса по ваксиниране:

„Св. Синод е бил осведомен, че ваксините срещу COVID-19, които в момента се използват в нашето отечество, не изискват употребата на ембрионални клетъчни култури за своето производство.

Във връзка с горната информация Св. Синод повторно заявява (предимно за онези свои членове, които са особено чувствителни към сценариите за заплаха и опасност, като едностранчиво и безкритично се основават на раздути журналистически сведения, главно от интернет, или са движени от различни предразсъдъци), че изборът да се ваксинираш не е толкова богословски или църковен въпрос, а главно медицинско-научен и представлява свободен личен избор на всеки човек и неговия лекар, а ваксинацията не означава отпадане от правилната вяра и живот.

Освен това един от йерарсите на Гръцката църква, Високопреосвещеният митрополит на Навпакт и Св. Власий г-н Йеротей, вече се ваксинира, представлявайки и Блаженейшия Атински и на цяла Гърция архиепископ г-н Йероним, който по медицински причини не може да се ваксинира“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fxx4 

Разпространяване на статията: