Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Ecumenical PatriarchateДнес Св. Синод на Вселенска патриаршия е провел свое заседание, на което е взел важни решения за кадрови промени.

На мястото на починалия в средата на миналия октомври митрополит за Италия и Малта и екзарх за Европа към тази патриаршия Генадий (Зервос) е назначен досегашният митрополит за Испания и Португалия Поликарп (Ставропулос). Той беше определен за временно управляващ епархията в Италия и Малта още след смъртта на митр. Генадий. 

Митр. Поликарп е роден в гр. Навпакт, Гърция, през 1963 г. През 1986 г. завършва Богословския факултет в Атина и през януари 1990 г. в продължение на няколко последователни дни е постриган в монашество и ръкоположен за йеродякон и йеромонах. За отбелязване е, че дяконското ръкоположение е направено от тогавашния Халкидонски митр. Вартоломей, сега патриарх. Другите свещенодействия извършва тогавашният Навпактски митр. Александър, наследен от известния митр. Йеротей (Влахос).

Веднага след това йером. Поликарп е назначен за ефимерий в гръцката църква „Св. Георги“ във Венеция, а от 1992 г. е и протосингел на Италийската епархия на Вселенска патриаршия. През май 2007 г. беше избран и назначен за митрополит за Испания и Португалия, като ръкоположението му стана на 6 май в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер. Сега, след близо четиринадесет години, митр. Поликарп, по практиката на патриаршията за повишение с преместване на архиереите по катедри (действащи и „древлепросияли“, но все пак носещи някакво степенуване), е издигнат на епархията в Италия, в която вече е служил и добре я познава, говори и италиански език.

Прави впечатление, че днес успоредно с назначението на новия митрополит за Италия е окастрена епархията, като Малта е отнета от неговата юрисдикция и обособена като екзархия, т. е. пряко подчинена на Фенер. Все още не е посочено кой ще отговаря за Малта.

В освободената епархия за Испания и Португалия е назначен архим. Висарион (Комзяс), носещ отличието „велик архимандрит на Вселенската патриаршия“. Той е учил в Русия и говори руски език, умее да служи на църковнославянски. На практика той е единственият грък, клирик на патриаршията, който ползва руски и църковнославянски език. Затова се правеха предположения, че ще бъде поставен на катедрата в Бурса, освободена преди години и половина от митр. Елпидофор, който беше назначен за Американски архиепископ на патриаршията. В този голям град живеят хиляди руснаци и украинци, на които служеше българинът архим. Харалампий (Ничев), сега завеждащ българските храмове в Истанбул. Затова един рускоезичен клирик е най-подходящ за онази епархия. Но явно патр. Вартоломей я пази за някой заслужил архиерей. А архим. Висарион предстои да бъде ръкоположен и изпратен в Мадрид. В новината за избора му не се споменава Португалия, но истината е, че все още не е оповестено официално съобщение. Най-вероятно и Португалия ще е в неговата отговорност.

Третата кардова промяна е назначението на Тропейския епископ Атанасий (Теохарус), викарий на архиепископа за Тиатира и Великобритания, за Колонийски митрополит. Той е роден през 1943 г. на о-в Кипър, завършил е Богословския факултет в Атина и през 1969 г. е ръкоположен за йеродякон и йеромонах. Оттогава служи в тази архиепископия, през 1997 г. е ръкоположен за епископ и назначен за викарий на архиепископа. По това време Тиатирски архиепископ е кипърецът архиеп. Григорий (Теохарус; †2019 г.), негов братовчед и съответно съселянин.

Колонийската митрополия е древлепросияла, седалището ѝ е било римска колония в централната част на Северна Турция, югозападно от Трабзон (Трапезунд). Избирането на новия Колонийски митрополит дава възможност на патриаршията да го включва в състава на синода, който се обновява на всеки шест месеца. Последният Колонийски митрополит Гавриил (Преметидис), защитил през 1987 г. в Солунския богословски факултет докторат върху историята на своята отдавна несъществуваща епархия, почина през 2003 г. и оттогава титлата оставаше свободна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fxau 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]