Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

publika.ge Протестно писмо до Московска патриаршия е изпратил митрополитът на Зугдиди и Цайши Герасим, председател на външния отдел на Грузинска патриаршия. Според писмото, огласено днес в официалния сайт на Грузинската църква, на 7 януари 2021 г. руски свещеник е служил в катедралния храм „Света Троица“ в Цхинвали без разрешението на Грузинската православна църква.

„От медиите научихме, че на 7 януари 2021 г. в катедралния храм „Света Троица“ в Цхинвали е отслужена служба от о. Сергий Кокоев, свещеник на Руската църква във Владикавказ и Алания. Цхинвали е в каноничната територия на епархията на Цхинвали и Никози на Грузинската православна църква, управлявана от митрополит Исаия (Чантурия).

Руската православна църква, както и другите поместни православни църкви, винаги е признавала и продължава да признава юрисдикцията на Грузинската църква както в Абхазия, така и в района на Цхинвали.

Според църковните канони е недопустимо да се извършват богослужения от духовенство на други православни църкви без разрешението на Грузинската православна църква и без наше съгласие, а подобно нарушение вреди на отношенията между нашите църкви.

Надяваме се да разследвате гореспоменатия случай и да вземете строги мерки срещу духовниците, извършили този неканоничен акт, както и че нещо подобно няма да се повтори“.

Цхинвали е централен град в Южна Осетия, отделила се от Грузия след гражданска война в началото на 90-те години на 20 век. Макар че Русия признава Южна Осетия за независима държава, официално Московска патриаршия продължава да смята региона за част от каноничната територия на Грузинската православна църква в съответствие със своята официална политика, според която промяната на държавните граници не води до промяна в църковната юрисдикция. На този принцип Московска патриаршия има юрисдикция във всички бивши републики на Съветския съюз. На практика обаче руски духовници нерядко нарушават този принцип в Цхинвали и в Абхазия. През 2017 г. започна изграждането на руски православен храм „Св. Александър Невски“ в Цхинвали „за нуждите на руснаците, живеещи в Южна Осетия“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6fxap 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]