Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

monithiВечерта във вторник шестима въоръжени и маскирани мъже нападнали историческия манастир "Преображение Господне" Сагмата в област Тива, в Гърция. Нападателите заплашили с оръжие няколкото монаси и ги вързали. Игуменът на манастира, известният с просветната и мисионерската си дейност архим. Нектарий (Антонопулос), който направи популярен в Гърция руския лекар и чудотворец св. Лука, архиепископ Войно-Ясенецки (1877-1961 г., признат за светец през 2000 г.), е бил вързан и заплашен с пистолет, а монахът отец Паисий е бил бит. След това бандитите са претърсили манастира, задигнали са сумата от 12 000 евро, както и главната светиня на манастира - безценен кръст от 12 век, който съдържал частица от Христовия кръст, дарен на обителта от император Алексий Комнин. През 1106 г. той дава на манастира, изграден с дарени от него средства, някои привилегии, както и този кръст, който оттогава е най-голямата ценност на обителта.

Престъпниците са разбили и древните подови мозайки в храма, които имат изключително висока художествена и историческа стойност.

След това нападателите отвлекли един от послушниците, който бил с руски произход, и напуснали манастира с манастирския автомобил. Послушникът Павел бил освободен по-късно, а колата изоставена на шест километра от Сагмата. Полицията все още не е заловила престъпниците.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3au9h 

Разпространяване на статията: