Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

782f8edf34"Предвижда се с нова технология, мегатонни кранове, да се повдигне храмът „Св. Стефан” в Истанбул и да се подмени цялата конструкция", съобщи директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет Емил Велинов по повод официално посещение на българска делегация в Анкара и Истанбул по покана на турската Дирекция на религиозните въпроси. „За храм „Свети Стефан” бяха заделени около 3 млн. лева от Истанбулската голяма община с обещанието пред премиера Бойко Борисов да направят ремонта. При разкриването на носещата част на конструкцията на храма се оказва, че всички греди отвътре са изгнили”, каза Велинов.

„Не мога да коментирам технологията, защото не съм специалист, но е коварно това, което се откри. Самата църква се е държала само на стените, а не на основите - това, което трябва да носи. Сега един евентуален ремонт би струвал около 10 до 13 милиона долара. Тепърва ще се обяви търг, тъй като след разкриването на това цената на ремонта се увеличава с близо 10 милиона. На въпроса ми, какво предстои, от Истанбулската голяма община ми се отговори, че „няма нещо, което общината е започнала и не го е довършила”, посочи Велинов.

„Носещата конструкция на храма е изгнила тотално. Общината ще проведе нов търг, като заложи други параметри, тъй като се налага смяната на цялата желязна конструкция на църквата, освен това, което трябваше да се направи със самите стени – шлайфането, изчистването и т. н.”, каза Велинов.

По думите му, процедурата по реставрацията ще се удължи и ще бъде много по-трудна. „Говоря ви за технология, която ще даде възможност църквата да се вдигне във въздуха и да се подменят вътрешни колони”, каза Емил Велинов.

Бел. ред.: Явно е, че навсякъде става дума за повдигане на църквата, а не за "вдинагето й във въздуха".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3au94 

Разпространяване на статията: