Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

papasvedПапа Бенедикт XVI не планира посещение в Сърбия през следващата година във връзка с 1700-годишнината от подписването на Миланския едикт от император Константин Велики, съобщи представителят на Ватикана Федерико Ломбарди. Както е известно, по повод на тази годишнина Сръбската църква отдавна планира грандиозни тържества в Ниш, откъдето е родом св. Константин Велики. Амбицията на църковното ръководство е да събере представители на всички Православни църкви и главни християнски деноминации. 

Ф. Ломбарди допълни, че е отправена покана от страна на доскорошния президент на Сърбия Борис Тадич папата да посети страната, но тези идеи не се конкретизирани. Заявлението на представителя на Ватикана беше предадено от италианската агенция ANSA и радио Ватикана. През тези дни в Рим се провежда научна конференция на тема "Константин Велики - в търсене на корените на Европа".

Припомняме, че поканата към папа Бенедикт XVI за участие в тържествата предизвика активни дискусии "за" и "против" в средите на Сръбската църква. Но най-голям отпор тази идея срещна от страна на Московска патриаршия, откъдето дадоха да се разбере, че няма да участват на представително ниво в тържествата, ако там присъства римският папа. Причината за това е, че Московска патриаршия настоява да има водеща роля в православно-католическия диалог, а един от най-деликатните моменти в него, от руска гледна точка, е личната среща на руския патриарх с папата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aukx 

Разпространяване на статията: