Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

mosxa6Руската православна църква и православни обществени организации организираха мащабен митинг в Москва в защита на Църквата от кампанията за нейното оклеветяване. След св. литургия вчера, отслужена от Руския патриарх Кирил, близо 65 хиляди души се събраха на митинг и молебен пред храма "Христос Спасител" "в подкрепа вярата, поруганите светини, Църквата и нейното добро име". Според наблюдателите толкова много хора са излизали на площада само след победата на Владимир Путин в президентските избори. В словото си след службата патриарх Кирил каза, че съвременните антицърковни кампании не могат да се сравняват с гоненията срещу Църквата по времето на комунизма, но че либералната идеология е опасна, защото представя "хулата, богохулството и поругаването на светините като законна проява на човешките свободи и поради тази причина трябва да се защитават с всички възможни средства". По време на литургията присъстващите свещеници носеха икони, поругани по време на съветския режим, но и в по-ново време. Патриархът призова тези икони да не бъдат реставрирани, но да останат като знак на времето, за да напомнят за "невидимата бран, която всеки християнин трябва да води, на първо място със себе си и своите грехове, утвърждавайки вярата в света".

Патриарх Кирил говори и за "предатели в расо": "Днес те ни казват: Защо да се събираме за молитва? Нека да забравим и да сe правим, че нищо не се случва в живота". Предстоятелят на Руската църква не е съгласен с такава позиция. "Ние не сме дошли на митинг, а с хоругви и икони. Никого не заплашваме и не демонстрираме сила. Но никой не може в този съдбоносен момент за нашата история да ни забрани да се събираме за молитва".

През последните два месеца руското общество активно обсъжда т. нар. "пънк-молебен" в катедралния храм на Москва "Христос Спасител", когато няколко момичета пяха и скачаха пред олтара, молейки св. Богородица да избави страната от Путин и обиждайки патриарха и Църквата. Девойките бяха арестувани и срещу тях е повдигнато обвинение, което може да доведе до осъждането им с ефективна присъда. Случаят обаче получи огромен отзвук и прерасна в диалог за ролята на Руската църква в живота на обществото. Друг скорошен пример е поведението на мъж във Велики Устюг, който поруга 31 икони и др. Редовно Руската църква е критикувана в пресата за тясната си обвързаност с властта, както и заради стремежа на някои висши клирици към лукс и показност - нещо, което и сам патр. Кирил неотдавна критикува. Въпреки това медиите публикуваха снимка на патриарх Кирил със скъп часовник, който обаче е заличен с фотошоп в официалните снимки от събитието, но неговото отражение е останало върху масата. От редакцията на Патриархия.ru поднесоха официално извинение за случая, който се дължал на престараването на сътрудничка на сайта.

Подобни митинги в защита на Руската патриаршия се проведоха и в други епархии в страната.

На снимките по-долу - част от поруганите икони:

icon1

icon2

icon6

icon7


icon3

icon4

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aukw 

Разпространяване на статията: