Мобилно меню

4.9080459770115 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (87 Votes)

1_73.jpgЗа втори път християни от всички вероизповедания в Париж се увлякоха от идеята да се съберат на Пасха, за да изрекат заедно „Христос воскресе“. Призори в неделя близо пет хиляди жители на френската столица и околностите ѝ изпълниха площада на бизнесквартала „Дефанс“, неразколебани от дъждовното и студено време. В молитвеното събрание участваха духовници и миряни от Православната, Римокатолическата, Арменската, Коптската, Англиканската, Лутеранската, Реформистката и други християнски църкви. Представителите на всяка от тях на свой ред четоха молитви и евангелски текстове.

Сред православните свещеници, участвали в молитвеното утро, бяха Комански еп. Гавриил, ръководещ Екзархията на руските църкви към Константинополската Вселенска патриаршия, и митр. Йосиф, оглавяващ Западноевропейската епархия на Румънската патриаршия. Сред песните, подети от стотина хористи и вярващото множество, прозвучаха и православни песнопения, а накрая участниците се поздравиха с червени пасхални яйца по малко познатата във Франция православна традиция. Организаторите се бяха постарали да въведат непосветените в обичая, като предварително разпространиха текстове за него.

Много от присъствалите, сред които и кардиналът на Париж Андре Вен Троа, ръководил събранието, подчертаха, че независимо от значителните различия помежду си е важно християните да бъдат единни в изразяването на общата си вяра в Христовото Възкресение.

Първото общо пасхално утро на „Дефанс“ беше организирано през 2007 г., когато датата на Пасха отново беше една за всички християни.

Подобни молитвени събрания се състояха още в Лион, Бордо и Сент Етиен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a3yp 

Разпространяване на статията: