Мобилно меню

1.5652173913043 1 1 1 1 1 Rating 1.57 (69 Votes)

news defaultЛовчанска митрополия огласи решение от заседанието на Св. Синод на БПЦ от 13 декември, за което няма публикувана официална информация.

Оповестеното решение се отнася до Православната църква в Северна Македония. Българските архиереи са признали томоса за автокефалия, връчен от Сръбската патриаршия в края на месец юни т. г. Това става в отговор на писмо от страна на Сръбската патриаршия от края на септември, а не на Македонската православна църква. В диптиха на Българската патриаршия предстоятелят на МПЦ ще бъде именуван „Негово Блаженство Стефан – архиепископ на Северна Македония“.

Така БПЦ става третата поместна православна църква, която признава Македонската църква за автокефална. Засега това са Московска патриаршия и Украинската православна църква под ръководството на Киевския митр. Онуфрий. За Руската църква това е важно, за да промени практиката автокефалия да се дава от Вселенска патриаршия.

Самата Македонска православна църква заяви, че възприема томоса, връчен ѝ от Сръбския патриарх като „препоръка за автокефалия“, която очаква от Вселенската патриаршия.

Макар че не я смятат за автокефална, много епископи от различни православни църкви съслужиха с архиереи на МПЦ, признавайки вдигането на схизмата върху нея. Митрополити на БПЦ официално все още не са съслужили с македонски архиереи у тях или у нас (освен при стечение на обстоятелствата, на чужда юрисдикция – виж например тук и тук).

От решението става ясно, че българските архиереи отказват да признаят в титула на архиеп. Стефан наименованието „Охридски“, макар че Църквата в Северна Македония беше призната от Вселенска патриаршия като „Охридска архиепископия с юрисдикция в границите на Република Северна Македония“. Гръкоезичните църкви не желаят в наименованието на църквата да присъства епитетът „македонски“. Сръбската патриашия връчи томоса на „Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, както се самоименува църквата в съседната ни страна.

Българските митрополити оставят въпроса открит, като титулуват архиеп. Стефан „архиепископ на Православната църква в Северна Македония“, докато бъде постигнато „всеправославно решение за името“.

Ето и текста на решението, оповестено от Ловчанска митрополия:

„На заседанието на Св. Синод на БПЦ на 13.12.2022 г. беше прочетено πисмо вх. № 569/29.09.2022 г. на Сръбския патриарх Порфирий, с което уведомява, че в изпълнение на единодушно решение на св. Архиерейски събор на Сръбската православна църква по време на св. Архиерейска литургия на 5 юни т. г. е връчен патриаршески и съборен томос, с който се дава автокефалия на Православната църква в Р. Северна Македония, с препоръка въпросът за официалното име да бъде решен в братски диалог с гръкоезичните и останали поместни православни църкви.

Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Приема с духовна радост дадения от Сръбската патриаршия томос на Църквата в Република Северна Македония. До приемането на всеправославно решение по въпроса за името на Православната църква в Република Северна Македония:

Св. Синод добавя в диптиха на БПЦ-БП за поменаване на предстоятелите на поместните православни църкви споменаването на предстоятеля на Църквата в Република Северна Македония [със] следната формулировка: „Блаженнейшаго Стефана – Архиепископа Северно-Македонскаго“ (диптихът на БПЦ се произнася обикновено на църковнославянски, каквато е и тази добавка, б. р.)“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkdpx 

Разпространяване на статията: