Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

IMG 1882 1Празникът на св. архангели събра за архиерейско съслужение йерарси от Гърция, България и Северна Македония в епархията на Димотика и Орестиада. В навечерието на празника митрополитът на Димотика и Орестиада Дамаскин отслужи празничната вечерна в едноименния храм в Ризия, където се съхранява чудотворна икона на св. архангел Михаил, донесена някога от Одрин, а в Орестиада празничната вечерна оглави Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир у нас. Той оглави литията с иконата на св. архангели и честнàта глава на св. вмчк Пантелеймон, която беше донесена за празника от о-в Андрос.

Празничната литургия в Орестиада беше оглавена от Струмишки митрополит Наум от Православната църква в Северна Македония в съслужение с еп. Сионий и местния митрополит Дамаскин. Митр. Дамаскин каза в проповедта си, че тяхното съслужение провъзгласява единството на Църквата независимо от националност, език и раса, и е свидетелство за връзката на любовта между архиереите на Православната църква.

IMG 1857Митр. Наум отдавна поддържа връзки с Гръцката православна църква, както и с Българската църква. Той се замонашва на Света гора, а с неговото епископско служение в Струмишка епархия е свързан разцветът на монашеството в тази епархия. През 2008 г. той защитава докторат на тема „Исихазмът в светогорското монашество на 20 в.“ в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Българският Св. Синод приветства решението на Вселенска патриаршия и на Сръбската църква да възстановят каноничността на Православната църква в Северна Македония, приемайки нейния клир и вярващи в евхаристийно общение. Досега обаче няма посещение на български архиереи в Северна Македония, нито на техни у нас, а съслуженията се извършват на териториите на други поместни църкви. Така например, неотдавна Неврокопски митрополит Серафим съслужи с Антанийския епископ Партений, игумен на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“, на Божи Гроб в Йерусалим. Преди дни, за празника на св. Арсений на 10 ноември, в Ниш гостува Белоградчишки епископ Поликарп, където в катедралния храм „Свети Дух“ също имаше архиерейско съслужение на Нишкия епископ Арсений с еп. Поликарп и Брегалнишки митрополит Иларион.

* Източник: Митрополия на Димотика, Орестиада и Суфли


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpr4y 

Разпространяване на статията: