Мобилно меню

4.9703703703704 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (135 Votes)

liturgija na grobot gospodov 2022 026В днешния неделен ден Неврокопският митрополит Серафим съслужи с Антанийския епископ Партений, игумен на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Република Северна Македония, по време на богослужението в църквата на Божи гроб в Йерусалим. Това е първото съслужение на архиереи от двете ни православни църкви след възстановяване на каноническия статут на МПЦ.

Българският митрополит е на поклонническо пътуване в Светите земи заедно с група поклонници от България. И неговото пребиваване в Светите земи съвпадна с поклонничеството на еп. Партений. А това е първата непланирана възможност за засвидетелстване на възстановеното единство в Христос, след като беше вдигната схизмата над Църквата в Северна Македония със съгласувани действия на Вселенска патриаршия и Сръбската православна църква. Българската църква своевременно приветства решаването на църковния проблем в съседната ни православна страна, но досега не се беше провело съслужение между български и северномакедонски йерарси.

С благословението на Йерусалимския патриарх Теофил в нощната св. Литургия на Божи гроб участие взеха Йераполски архиепископ Исидор, който е игумен на Божигробското братство, митр. Серафим, еп. Партений и Сердобски епископ Митрофан от Руската православна църква, който също е на поклонение в Йерусалим.

liturgija

На снимката отляво надясно: Неврокопски митрополит Серафим, Йераполски архиепископ Исидор, Сердобски епископ Митрофан, Антанийски епископ Партений. Архиереите са се подредили по старшинство на църквите им.

Снимки: Бигорски манастир

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8crc3 

Разпространяване на статията: