Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (57 Votes)

1313Манастирът „Живоприемен източник“ до с. Голямо Буково е единственият оцелял манастир в Странджа. В самия олтар на храма извира аязмо, дало името на св. обител. Днес в непосредствена близост до манастира се издигат внушителните руини на „Метоха“, издигнат в началото на 20 в. от местните жители, когато манастирът е бил действащ. Всъщност там са били монашеските килии, както и стаи за поклонниците. След 9 септември 1944 г. манастирът споделя съдбата на много български свети места и запустява. Използва се известно време за пионерски лагер заради красивата природа. След промените от 1989 г. Сливенска митрополия поверява стопанисването му на различни клирици, които изграждат различни малки постройки, някои от които украсяват със стенописи, но тези дейности са хаотични, несъгласувани с Министерството на културата, а естетическият резултат е повече от спорен. Въпреки това потокът от хора, искащи да се поклонят в единствения действащ манастир в Странджа, не секва, а аязмото, което извира от олтара, привлича търсещи изцеление и помощ.

През изминалата година беше открит обновеният път до манастира, който дотогава беше трудно достъпен. Четирикилометровият участък е реновиран по програмата за трансгранично сътрудничество между община Средец и турската община Пехливанкьой. Сега хората, които искат да посетят Голямобуковския манастир, са много повече за радост за о. Александър Янев, който се грижи за светата обител от 2018 г., но и поставя нови предизвикателства за стопанисването ѝ.

739

Свещеникът събира хора, които са доказани професионалисти в своите области и приятели на манастира. Те сформират Инициативен комитет за набирането на средства за облагородяването на св. обител. Сега с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий първата задача от тяхната програма е да издигнат масивна ограда на лицевата част на манастира. В момента манастирските сгради са лесно достъпни, което поставя проблеми за неговата сигурност. Архитектурният проект за манастирската ограда с порта с арка е дарение. Инициативният комитет се регистрира като гражданско сдружение с нестопанска цел и обещава прозрачност при разходването на събраните средства.

Създаден е и сайт, който да популяризира дейността му и където ще има публична отчетност на разходите.

Ако искате да подкрепите възстановяването на Голямобуковския манастир, посетете за повече информация сайта на св. обител – тук

Публикуваме и архитектурния проект за манастирската ограда и порта, чието изграждане е първи етап от планираните дейности.

DYA9853 min 1024x681

DYA9863 min 1024x681

2413


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk69p 

Разпространяване на статията: